Sunday, April 21, 2024

KEEPING QUIET, BY PABLO NERUDA CBSE GRADE 12, ENGLISH CORE

KEEPING QUIET

BY  PABLO NERUDA

mkchandran.blogspot.com

Read the following extracts and answer the following:

1. Now we will count to twelve and we will all keep still.
(a)Name the poem and the poet of these lines.
(b)Why does the poet ask us to count to twelve?
(c)Why does the poet ask us to keep still?
(d) Find words from the line which mean.
(ii) Say number (iii) Quiet and motionless.
Ans:
(a)It is from “Keeping Quiet”, by Pablo Neruda who was a Nobel Prize awardee for Literature
(b)Number 12 is an important number in the calendar. There are only twelve numbers on the clock to measure hours as well as 12 months in a year. Therefore, the poet indirectly asks us to count till the day or an year ends.

(c)The poet asks us to be silent because too much rush and unwanted conversations will lead us to the dark pits of misfortune

(d) (i) count (ii) still

 

2. For once on the face of the Earth let’s not speak in any language, let’s stop for one second, and not move our arms so much.
(a) What do you mean by “on the face of the earth”?
(b) ‘Let’s not speak in any language’, says the poet. Why?
(c)What should we not do for a second?
(d) What is the poetic device in the line “not move our arms so much”?

Ans:
(a) It means all over the earth

(b) The people use different languages in the world. Different languages keep the people in different strata. Because of the ego and the people indulge in wars and make their world insecure. If they do not talk too much, there will have peace and harmony.

 (c) We should not shake our arms for a second; it means we should not use arms and ammunitions for harmful activities

 (d) “Arms” means our hands. It also means weapon, including bombs, guns etc. Here, the poetic device is “pun”.

3. It would be an exotic moment without rush, without engines, we would all be together in a sudden strangeness.
(a) What do you mean by “exotic”?

 (b)What will happen if there is no rush or sound of machines?
(c)What sort of moment will it be?
(d)How would all of us feel at that moment?

Ans:

(a) Unusual, enticing, attracting

 (b)There will be peace of mind and pleasure.

(c) It will be a very enticing and beautiful moment.
(d) All of us would enjoy the sudden strangeness of that moment. There would not be war or enmity.

 

4. Fishermen in the cold sea would not harm whales and the man gathering salt
would look at his hurt hands.
(a)What do fishermen usually do in the cold sea?
(b)What does the poet ask fishermen not to do?
(c)What has happened to the man gathering salt?
(d) What should the man gathering salt do?

Ans:

(a)Fishermen usually catch fish, particularly big fish in the cold seas.
(b)The poet asks fishermen not to hurt or injure the whales in the seas.
(c) While gathering salt the man has injured his own hands. Pieces of salt are sharp edged
(d) He must take care of his hurt hands and introspect.

5. Those who prepare green wars,
wars with gas, wars with fire,
victory with no survivors,
would put on clean clothes
and walk about with their
brothers in the shade, doing nothing.

(a) What do you mean by green wars?
(b)What sort of wars is mentioned in the above lines?
(c)What kind of victory will it be?
(d) How should the lovers of war behave?

Ans:

(а) Green wars are wars against the environment. They would kill the environment.

 (b) In these lines the poet mentions with wars with poisonous gas and fire arms like bombs
(c) Victory without survivors will not be a victory. Without survivors how one can celebrate victory, it will be a colourless and meaningless victory.

 (d) They should put on clean clothes and walk holding their brothers’ hands to some shades in a peaceful air and sit under the trees doing nothing.

 

6. What I want should not be confused
with total inactivity. i Life is what it is about;
I want no truck with death.
If we were not so single-minded
about keeping our lives moving,
and for once could do nothing,
perhaps a huge silence
might interrupt this sadness of never understanding

ourselves and of threatening ourselves with death.


(a)What does the poet want? What should it not be confused with?
(b)Explain: 7 want no truck with death’.
(c)What do people pursue single-mindedly? Which is the better course the poet suggests?
(d)When can a huge silence do us good?
Ans:
(а)The poet is advocating for silence or stillness. Stillness should not be confused with total inactivity or death.
(b)Total inactivity brings death. The poet refuses to associate with death. Thus, he is not advocating for death. The death and inactivity are different
(c)The People pursue single-mindedly on only one thing that they keep their lives moving. ..The poet suggests that it would be better if they give themselves rest for some time.
(d)A huge silence can do us a lot of good when we are disappointed at not understanding ourselves or threatening ourselves with death.

 7. Perhaps the Earth can teach us as when everything seems dead and later proves to be alive.
Now I’ll count up to twelve
and you keep quiet and I will go.


(a)What can the Earth teach us?
(b)What remains alive when everything seems dead?
(c) “and later proves to be alive” What does it mean?
(d)What does the poet ask us to do?
Ans:
‘(a) The earth can teach us a lesson on how to live on it and that it will never die (b)Only the earth remains alive when everything seems dead.
(c) It means when everything seems dead the earth proves that it will never die.
(d) He asks us to keep quiet while he is counting up to twelve.

SHORT ANSWERS

1. What is the ‘sadness’ that the poet refers to in the poem? 

Ans: We do not understand ourselves and do rash actions. All disasters and calamities are created by man. Man becomes his own threat and enemy. It is a sad state and disaster of his life.

2. What symbol from Nature does the poet invoke to say that there can be life under apparent stillness?

Ans: The poet wants to show that under apparent stillness, life can still exist as a seed which is in the state of stillness. But it has life in it. One day it will grow. To prove his point, he invokes the earth as a living symbol. The earth will never die. This idea is beautifully explained in the following lines – “as when everything seems dead and later proves to be alive’.

3. How will counting up to twelve and keeping still help us? 

Ans: Keeping Quiet for duration of counting up to twelve will provide us a short peace of mind and also one can introspect oneself. Most of the problems are caused due to hurry and rush. They will create angry and violence. Hence, keeping still gives us peace and happy.

 


Labels: , , , , ,

Saturday, March 23, 2024

MY MOTHER AT SIXTY SIX, CBSE ENGLISH CORE (301), GRADE XII

 

CBSE GRADE XII, ENGLISH CORE (301)

MY MOTHER AT SIXTY-SIX

BY. KAMALA DAS

EXTRACT BASED ANSWERS AND SHORT ANSWERS

mkchandran.blogspot.com

 

Read the stanzas given below and answer the questions that follow:
1. Driving from my parents’ home to Cochin last Friday morning,

I saw my mother, beside me doze, open mouthed,

Her face ashen like that of a corpse

And realized with pain

That she thought away and looked but soon…..……..
Questions
(a)Where was the poet driving to?

Ans: The poet was driving to Cochin Air Port, from where she would go to Calcutta and meet her husband who was working there.
(b)What did the poet notice about her mother?

Ans: The poet noticed that her mother was dozing, open mouthed. She also noticed that she was very tired and wan.
(c)Why was her mother’s face looked like that of a corpse?

Ans: Her mother was very old and tired. Her face seemed to be ashen like that of a dead body because she was wan and pale

(d)”That she thought away” means what?
Ans:  It means ‘she was about to die’

 

2 She looked but soon
put that thought away, and
looked out at Young Trees sprinting,

the merry children spilling
out of their homes,
Questions
(a)What did the poet realize? How did she feel?
Ans: The poet realized that her mother might die soon. She felt sad and pain.

(b) What did she do then?

Ans: She looked out through the window of the car in order to take away the attention from her mother. She felt sad that her mother's health was very bad.
(c)What did she notice in the world outside?

Ans: Outside the car there was life and happiness. She saw young trees were sprinting and merry children were spilling out of their homes.
(d) Why were the young trees sprinting?

Ans: Young trees were not running but she felt it so because of the speed of the car. It is a personification. The poet states here, the difference between the young and the old.

3 but after the airport’s security check,

standing a few yards away,

I looked again at her, wan, pale
as a late winter’s moon and felt that old
familiar ache, my childhood’s fear,

but all I said was, see you soon, Amma,

all I did was smile and smile and smile
Questions
(a)What did the poet do after the security check?

Ans: After the security check, the poet stood a few yards away in the airport and watched her mother who was standing outside of the airport.

(b)Why did the poet compare her mother’s face to a late winter’s moon?

Ans: The late winter’s moon is a pale moon having without brightness. Her mother’s face is compared to the late winter’s moon as her face was wan and pale.
(c)What was her childhood fear?

Ans: she feared that her mother would depart her by and large and without her mother’s acquaintance she wouldn’t survive.

(d)How did the parting words of the poet and her smile present a contrast to her real feelings?
Ans:The poet didn’t want to express her sadness to her mother. She thought that her mother would not bear it. So, the poet pretended happiness and smiled. She wanted to encourage her mother that nothing would happen to her till she would come back from Calcutta.

Short answers

1.What kind of pain does the poet feel?

Ans: The poet feels that her mother has gone very old and has become very wan like that of a corpse. The poet is also caught her old familiar childhood's fear that her mother will depart her one day or other.

 

2. Why are the young trees described as 'sprinting'?

Ans: The young trees seem to be running in the opposite direction of the car. Here, trees are personified. It indicates that there are vitality and life outside the car. That’s why they are sprinting. But inside the car, there is stillness as her mother seems to be ashen like of a corpse.

3. What do you mean “the merry children spilling out of their homes”?

Ans: The poet depicts a comparison between life and death. Outside the car there is life, but inside there is dull and clumsy. Her mother is dozing with open mouthed like that of a dead body. The happy children are playing with full of joy; to them life is beautiful.

 

4. Why is the mother compared to the ‘late winter’s moon’?

Ans:  The late winter’s moon is a dull one which will disappear shortly. It will not cast any pleasant light. The poet compares her mother with the late winter’s moon as both of them are nearing to their death bed.

 

5. What are the parting words of the poet and why does she smile?

Ans: The parting words of the poet are “See you soon, Amma”. It indicates her love towards her mother. She encourages her mother to be brave and assures her that nothing will happen to her. They will meet again soon.



Labels: , , ,

Tuesday, September 26, 2023

 

 

 

                                      

ON GOING PLACES, GRADE 12, ENGLISH CORE (CBSE)

SHORT ANSWERS AND LONG ANSWER

mkchandran.blogspot.com

 

 

Q1. What were the dreams of Sophie? Why did Jansie discourage them?  Ans: Sophie wanted to open an amazing boutique in the city. At the same time, she wanted to be an actress and have the boutique as a side business. She also wanted to be a fashion designer. But Jansie asked Sophie to be sensible and stop dreaming impossible things because both of them earmarked to be apprentices in a biscuit factory.

 Q2.Did Geoff believe Sophie when she narrated her meeting with Danny Casey?
Ans: No, Geoff didn’t believe what Sophie had narrated about her meeting with Danny Casey. He said, “It can’t be true”. Then he repeated, “I don’t believe it.” Sophie then said that how Danny Casey came and stood beside her. Geoff asked her, “What does he look like?”  Her answer didn't convince him that she met Danny Casey.  

 Q3. Did her father believe her story?

Ans: No, when he heard that Sophie had met Danny Casey, he looked at her with disdain. When Sophie remarked that Danny was going to buy a shop, her father murmured that it was her another wild story 

 Q4. Why didn’t Sophie tell Jansie the story about Danny?

Ans: According to Sophie, Jansie was nosey who wanted to know other people’s affairs. She would spread the news in the whole neighbourhood. So, Sophie didn’t want Jansie to know about her story with Danny.

Q5. Did Sophie really meet Danny Casey?


Ans: No, Sophie did not meet Danny Casey. She was highly fascinated by the young Irish footballer. She imagined him as her lover. She sat in the park, waiting for him. She knew that he would not come. She felt sad and it became a hard burden to carry. She was in her dreamy world where she imagined Casey was with her.

Q6. When did Sophie see Danny Casey in person?

Ans: When she was watching  the football match on Saturdays, she got to see Danny Casey, the Irish footballer. On all Saturdays her family would go to watch football match. The last Saturday, she met the Irish genius going round with two big defenders on the edge of the penalty area.

Q7. What is the difference between the characters of Sophie and Jansie?

Ans: Sophie and Jansie are different in their characters. Sophie is a day dreamer. She dreams a lot and floats in the lake of dreams. But Jansie is a realist. She knows that she belongs to a middle class family. She also knows that she is earmarked for a biscuit factory. She advises Sophie to be sensible and practical. But Sophie considers Jansie as a nosey girl.

Q8.Describe the character of Sophie’s father

Ans: Sophie’s father is an industrious man. He is looking grimy and sweaty. He doesn't seem to be an educated man. He is a realist and doesn't believe his daughter's wild stories. He likes football matches. He is a fan of Tom Finney, the great  footballer. He also believes that Danny Casey will be as good as Tom Finney. He looks after his house well and good.

Q9.What are the indicators of Sophie's financial status?

Ans: Sophie belongs to a lower middle class family. She has wild and impossible dreams. She dreams of things she can’t have in real life..Geoff's occupation is their main economic source. He is an apprentice mechanic. His jacket is shapeless. Her father may be an ordinary employee in a factory . It means she belongs to a lower middle class family

 

Q10. Why does Jansie say : “Soaf, you really should be sensible” ?

Ans: Jansie knows Sophie’s financial position. Both of them are earmarked for a biscuit factory. Sophie dreams of big and beautiful things like having a boutique. To have a boutique she needs a lot of money and experience. Sophie has neither of them. So Jansie tells her to be sensible.

Q11. How does Geoff differ from his sister Sophie?

Ans: Geoff is a grown up boy and an apprentice mechanic. He has to travel to his work site each day to the far side of the city. He speaks little but listens to his sister’s ‘wild stories’. But he is not a day dreamer like her. He knows the financial limitations of his family. He advises Sophie not to entertain dreams for a celebrity like Danny Casey.

Q12. Why was Sophie jealous of Geoff’s silence?      
Ans: Geoff was a grown up boy. He spoke little. Words  were precious to him. Sophie was jealous of his silence. She knew that when he was not speaking, he would be away somewhere else. She thought that he was out in a place where she had never been. She wanted to get her brother’s affection and love.

LONG ANSWER.

1. Every teenager has a hero / heroine to admire. So many times they become role models for them. What is wrong if Sophie fantasizes about Danny Casey and is ambitious in life? (CBSE AI 2016)

Ans:  Teenage period constitutes major changes in one's life. During the phase a boy or a girl learns many things. He / She sets his/her career goals. During this period they have high peer pressure. More over they want to be adults and fantasizing wild dreams. It is true that a teenager lives in a world of dreams.

It is wrong to say that dreaming or fantasizing is nonsense. It is based on realistic aims and the world gives them ample opportunities to achieve their dreams. If one has confidence, positivity and optimism, he or she cannot be defeated.

Here, Sophie's fantasy about Danny Casey is not a matured one. It is a child's longing and a one way affection. He is a celebrity footballer and she is a simple school girl. We can dream but should not grow mad. Sophie should be a realistic and sensible girl.  

Labels: , , , ,

Monday, September 25, 2023

 

 

GRADE 12 ENGLISH CORE (CBSE)

ON THE FACE OF IT

SHORT ANSWERS AND A LONG ANSWER

mkchandran. blogspot. com


1. Who was Derry? What did he suffer from?
Ans: Derry was a handicapped  boy of fourteen. One side of his face was burnt  by accidently spilled acid. He thought that everyone hated him. He was filled with harsh and bitter experience that he had faced from the public. He was highly depressed.

2. Why does Mr. Lamb leave his gate always open?
Ans: Mr. Lamb keeps his gate always open because he likes all the people. He doesn't fear anyone including strangers. He is an embodiment of love and peace. He is ready to welcome anyone who enters his garden.

3. What qualities of Mr. Lamb attracted Derry to him?
Ans: Mr. Lamb gave Derry enough confidence and self respect. He encouraged him to develop a positive attitude. Derry's meeting with Lamb became a turning point in his life. Derry cultivated enough confidence. Mr. Lamb motivated him with words of encouragement. Those qualities of Mr. Lamb attracted Derry

4. How does Mr. Lamb keep himself busy when it is a bit cool?

 Ans: Mr. Lamb is very industrious though he has only one leg. During cold days he will pluck crab apples with the help of ladder and a stick. Then he makes jelly from them and will give it to the young kids who visit him. That is why he is busy when it is a bit cool.


5. What consolation did people give when they saw his acid burnt face?

Ans: Derry’s face was burnt by acid on one side. When people saw Derry’s acid burnt face they felt disgusted. They did not want to look at his face again. They lied by telling fairy tales and showed pretended sympathy telling that it would be alright one day. But they looked at him like a monstrous beast.

6. What story did Mr. Lamb say about a timid man?

Ans: Mr. Lamb told Derry the story of a timid man who hid himself in his room and refused to come out. The timid man thought that he would die if he was out of his room and it was not safe to go out. So he closed his door and sat in his room. But ironically, he died in his room itself because a picture hanging on the wall fell off his head.

7. What peculiar things does Derry notice about the old man, Mr. Lamb?
Ans: Derry thinks that Mr. Lamb is a peculiar man and says peculiar things. Mr. Lamb refuses to admit his loneliness. Also he asks Derry questions he does not understand. He says that there are no curtains  at the windows in his house. His gate is always open. Derry doesn't understand all these. Mr. Lamb adds that he likes light and darkness as well as he hears the wind through the open window.


8. If you were to give a different ending to the story, ‘On The Face of It’ how would you end it?
Ans: I would like to end the story with a happy reunion between Mr. Lamb and Derry. They should live with each other forgetting their deformities in an air of positive vibes.

9. In what sense is the friendship between Mr. Lamb and Derry fruitful?
Ans: Mr. Lamb motivates Derry and injects enough confidence to face the hard realities of life. Derry believes his words and acts accordingly. It makes him a drastic change and he gets courage to face any one.

                                                             
10. What does Mr. lamb try to tell Derry through the example of a weed and a flower?
Ans: Through the example of a weed and a flower Mr. Lamb explains that outer appearance is not important, but the inner. The people like flower because of its outer appearance. They dislike weeds because they are not beautiful to look at. With this example Mr. Lamb encourages Derry not to worry about the deformity of his face.   

LONG ANSWER
1. Mr. Lamb’s meeting with Derry become a turning point in Derry’s life. Explain

Ans: Derry is a victim an unfortunate accident, hence half part of his face burns by acid. He can't suffer it. He hates himself as well as all the public who show disgust.

Here, Mr. Lamb too has a deformity. He has only one leg, the other is an artificial tin leg. But he does not feel dejected and never allows his handicap to interfere in his pleasure of life.

Mr. Lamb’s meeting with Derry brings a turning point in his life. He gives Derry confidence and lessons on self respect and  a positive attitude towards life. His message to Derry is very clear that withdrawal from life is not a solution. Equally, keeping away from the Public is also not good.

Derry believes in running away from the people but Mr. Lamb it and lives among the people. Derry’s brief association with Mr. Lamb helps him a lot. His burnt face will no longer interfere with his self-respect and confidence. He will gradually learn on how to live peacefully. Mr. Lamb helps Derry to discover himself and gives a new hope and light to his life. Now Derry has no deformity and he is not worrying about it.


Labels: , ,

LETTERS TO EDITOR, GRADE XII (CBSE), ENGLISH CORE

 

 

 

LETTERS TO EDITOR

CBSE GRADE XII, ENGLISH CORE (SECTION-B, WRITING)

mkchandran.blogspot.com

FORMAT

1. Sender's Address (without the name of the sender)

2. Date

(Leave one line gap here)

3. Receiver's Address

(Example: The Editor,

                    The Hindu,

                    Chennai - 16)

4. Sub:

(Sub: is enough, no need for full spelling  'Subject' )

5. Salutation

(Example: Respected Sir,

                   Dear Sir)

6. Introduction

7. Body of the letter

8. Conclusion (with your suggestion)

9. Leave taking

(Example: Yours faithfully

                    Yours truly)

10. Signature

(In the Exam paper don't put your signature. You can use "Sd/-" instead of real signature)

11. Your full name in capital letters

............................................................................................................

 

 

Example 1

Some of the privately owned and managed schools exploit their teachers by paying them a part of their authorized salaries. This affects their performance and the future of students. Write a letter to the Editor of a National Daily raising your voice against such an exploitation in 120 - 150 words. Also suggest a solution to the problem. You are Devan / Devika

Ans:

12/6C, Amman Kovil Road

Keelapuliyur

Tenkasi, Tamil Nadu.

 

22 Sept, 2023

 

The Editor

The Hindu

Beach Road

Chennai

 

Sub: Private School Teachers are exploited:

Respected Sir

I wish to draw the attention of the concerned authorities towards the pathetic condition of Private school teachers through the columns of your esteemed news paper. They are exploited by their managements by giving them a fraction of their real salaries.

If the teachers don't get their full salaries as per the payroll register, they will be despised and it will affect the quality of education. If it continues, the students future will be a question mark. If teachers are half bellied, it would definitely affect the career of students

The private school teachers are exempted from perks and allowances. They are ill paid. But they are molding great many rank holders and great citizens. The law regarding the employment of private school teachers should be implemented strictly. Government should monitor the private schools with an upper eye. The school authorities must be human and humane.

I request the concerned authorities to look into the matter at their earliest and take necessary steps to ensure full promised pay  to these nation builders

Yours faithfully

    Sd/-

DEVAN

 

Example No.2

Many children in the age group of 5 to 14 remain at home. They are working in the hotels, fields or simply loitering in the streets. write a letter to the Editor of a National Daily highlighting the problem and also offering some solutions in 120 - 150 words. You are Lakshmi / Lakshmanan.

Ans:

H.No. 12/6, Prem Vihar

3rd Avenue , M.G. Road

Mambakkam, Tamil Nadu

 

24/09/2023

 

The Editor

The  Indian Express

Paris Corner, Chennai 15

 

Sub: Regarding child labour:

Respected Sir

Through the columns of your reputed newspaper, I wish to arrest the attention of the concerned authorities towards  "Child Labour". Though there is Child Labour Abolition Act enacted in 1972 , still many people force the children to do labour in their houses, hotels, farm fields and factories.

Most of the children are bonded labourers. I found many children disinterested or rather indifferent towards education. In the rural areas the same attitude is seen among their parents and elders. Parents will borrow money from landlords, the  factory owners or  hotels managers. To clear their debts, they will  send their son / daughter as bonded labourers.

A strong motivation is needed in this respect. The parents seek extra help from their minor children or some petty cash out of their work. I strongly believe that  it should not be by sparing their children's education

Parents should take initiation for the education of their children. To attract the children, the schools must give free lunch, snacks, books and uniforms. It is wiser to remember that children are the future of tomorrow.

Yours truly

Sd/-

LAKSHMI   

 

Example 3.

You are Navtej / Navita, Secretary, Environment Club, Akash Public School, Agra. You along with a group of students, went on a three day tour through Corbett National Park. You found how the tourist abuse the available facilities and thus endanger the environment. Write a letter, in 120 -150 words, to the Editor of a National Daily highlighting the situation. Suggest ways  though which the environment of the park can be saved. (CBSE (AI) 2015)  

Ans:

Akash Public School

Grand Central Road

Agra 651290

 

25 Sept 20XX

The Editor

The Hindustan Times

Agra

 

Sub: The tourist endanger Corbett National Park:

 

Respected Sir

Through the columns of your reputed newspaper, I wish to arrest the attention of the concerned authorities towards the endangering situation of our environment. Corbett National Park in India is considered as a notable tourism centre in the world. It is rich with a variety of flora and fauna. Moreover it is the oldest park in India, hence it is our duty to protect it.

But the tourists endanger its environment  in many ways. They throw waste plastic bottles and plastic bags wherever they like to litter. They also disturb wild life by throwing stones and waste food. There are parking areas but they park their vehicles in prohibited areas. The authories seemed to be blind and deaf in this regard. Animals and birds hide on seeing human beings.

The following measures may be taken

1. Limit the number of visitors

2. Maintain the parking areas strictly

3. Penalize those who harm the environment

4. Increase patrolling

5. Provide littering areas

6. Post educated guards to direct the tourists

 

I  request the authorities to look into the matter at their earliest and take necessary actions

Thanking you

Sd/-

NAVITA 

 

 

Example 4.

You are Shubha / Krushna Mohanty, residing in Subhadra Appartments, Bhuvaneshwar, Odisha. You have observed , with increasing concern, that garbage collection continues to be done without segregation in your neighbourhood. Write a letter to the Editor of "The Real Times", Bhuvaneshwar, in about 120- 150 words, explaining your concern along with the rationale behind the importance of garbage segregation. Suggest ways in which the R.W.As can participate in this programme.  (CBSE Sample Paper 2021)

Ans:

AP 304, Subhadra Appartment

Bhuvaneswar

Odisha

 

25 Sept 20XX

 

The Editor

The Real Times

Diwan Road

Bhuvaneswar 16

 

Sub: Regarding unwise Garbage Collection:

Respected Sir

I wish to draw the attention of the concerned Municipal Authorities towards the unwise garbage collection and its after effects through  the columns of your esteemed newspaper.

We, the Resident Welfare Association (RWA) of Subhadra  Apartment has provided separate garbage containers to all of its residents such as containers for dry waste,  wet  waste and e waste. But the workers who collect the garbage can't pay any attention on the different waste containers. They dumb all wastes in a van and mix all types of wastes.

The mixed wastes will produce different health issues. While decomposing the mixed waste, they will produce toxic gases, which is dangerous to our health. I request to the concerned authorities to pay a higher attention on it and de compose the garbage separately.

Kindly highlight this issue and bring it to the notice of the authorities

Thanking You

Yours truly

Sd/-

SHUBHA MOHANTY                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labels: , ,