CLASS 12, CBSE, ENGLISH, THE THIRD LEVEL.
CBSE Class 12, English "Vistas",
chapter 1
"The Third Level"
Extract based MCQ
mkchandran.blogspot.com
Extract Based MCQ
1. "The
presidents of the New York Central and the New York, New Haven and Hartford railroads
will swear on a stack of timetables that there are only two. But I say there
are three, because I've been on the third level of the Grand Central
Station".
1. What do you
mean by 'New York Central' here?
(a) White House
(b) Senate
(c) Railway station
(d) Central
Park of New York
2. "The
presidents will say that there are only two". What do you mean by
"two"?
(a) White House
and Senate
(b) Federal System and Democracy
(c) Day and night services.
(d) Two types
railway stations.
3. What are the
two types of railway stations mentioned here?
(a) The first
type: from where one can take long distance trains. The second type: from where
one can take suburban trains.
(b) The first type: diesel train service. The second type: electric train
service
(c)The first type: old type train service. The second type: modern type train
service.
(d) None of the
above. They are the presidents of New York and Hartford railroads
4. Why
did Charley say that he had been on the third level?
(a) It was true
that he reached the third level the other day
(b) He longed to escape from the insecure world, so he felt the presence of a
third level.
(c) Charley was mad, so he said so
(d) When he was
walking along the subway he lost his way and reached the third level.
Answers.
1 (c), 2 (d), 3 (a), 4 (b)
2. " I told him
about the third level at Grand Central Station, and he said it was a waking
dream wish fulfillment. He said that I was unhappy. That made my wife a kind of
mad, but he explained that he meant that the modern world is full of
insecurity, fear, war and worry"
1. 'I told him
about the third level' Whom does the word 'him' represent
?
(a) The
president of New York Central
(b) Psychiatrist, Sam Weiner
(c) Stationmaster of New Haven
(d) A man who
wore derby hat and a black four- button suit.
2. What was
Charley's disease ?
(a) loose talk
and travelling mania to unknown places
(b) a kind of mad for collecting stamps
(c) waking dream wish fulfillment
(d) day
dreaming and traveling to unknown places
3. What made
his wife a kind of mad?
(a) When the
psychiatrist told that Charley was unhappy.
(b) When the psychiatrist suggested that Charley was mad
(c) When she heard that Charley was suffering from wanderlust.
(d) When she
thought that if something happened to Charley, she would be alone
4. According to
the psychiatrist what did Charley long for?
(a) He wanted
to go to the third level
(b) He didn't want to go to his office by bus
(c) He wanted to collect all first - day covers
(d) He wanted
to escape from the insecurity, fear, war and worry of the modern world
Answers:
1. (b), 2. (c), 3. (a), 4. (d)
3. "One night last
summer I worked late at the office. I was in a hurry to get uptown to my
apartment, so I decided to take the subway from Grand Central because it's
faster than bus"
1. What is
meant by "worked late at the office" ?
(a) he was late
to work at the office
(b) formerly he was working at the office
(c) he disliked to work late at the office
(d) he worked
even after office hour
2. Why was he
in a hurry to reach home?
(a) He feared
the war-mongered people at night
(b) He was already late so he wanted to reach his apartment early.
(c) It was his character to be hurry always
(d) He wanted
to meet his psychiatrist friend
3. Why did he
decide to take the subway ?
(a) In USA
subways were attached with escalators
(b) He knew that there wouldn't have accidents in subway
(c) Subway was a shortcut and faster than bus
(d) There would
be no rain or mist in the subway
4. Who is the
author of the story, "The Third Level" ?
(a) Jack Finney
(b) Pearl S. Buck
(c) John Updike
(d) Colin
Dexter
Answers:
1. (d), 2. (b), 3. (c), 4. (a)
4. "I turned into
Grand Central from Vanderbilt Avenue and went down the steps to the first
level, where you take trains like the Twentieth Century. Then I walked down
another flights to the second level, where the suburban trains leave from,
ducked into an arched doorway heading for the subway - and got lost".
1. "I
turned into Grand Central from Vanderbilt Avenue". Why did he turn to
Grand Central ?
(a) because he
wanted to use a subway to reach home early
(b) because there were no bus service at night.
(c) because he disliked to walk alone
(d) because he
wished to catch a train from Grand Central Station
2. What do you
mean by "Trains like Twentieth Century"?
(a) Trains that
go to different states of the country
(b) Metro Railways
(c) Trains that go within the city
(d) Meter Gauge
and Broad Gauge rails
3. Suburban
trains...................................................
(a) will go to
the neighbouring countries.
(b) are moving within the city
(c) are moving almost all the railway stations
(d) are diesel
locomotives
4. "ducked
into" means .........................................
(a) moved
tiredly and slowly
(b) passed away
(c) moved holding head erect
(d) entered an
arched doorway
Answers:
1. (a), 2. (a), 3. (b), 4. (c)
5. "There's
probably a long tunnel that nobody knows about feeling its way under the city
right now, on its way to Times Square and maybe another to Central Park. And
maybe - because for so many people through the years Grand Central has been an
exit, a way of escape - maybe that's how the tunnel I got into....."
1. Why does
Charley say that nobody knows about the long tunnel?
(a) because
there is no such tunnel
(b) because the tunnel is purely imaginary.
(c) because it is a way to escape from the world of insecurity and war.
(d) all the
above
2. Where was
Charley when he thought it so?
(a) in the
subway of Grand Central
(b) in the clinic of the psychiatrist
(c) in his office
(d) on the way
to Grand Central
3. Where was
Charley going ?
(a) to a
peaceful world
(b) to Galesburg
(c) to his apartment
(d) to meet his
friend Sam
4. "There's probably a long tunnel that nobody knows
about the feeling its way under the city". Where was the mentioned tunnel?
(a) in Grand
Central railway station
(b) in the mind of Charley
(c) in the imaginary world of the psychiatrist
(d) in the
heaven
Answers:
1. (d), 2. (a), 3. (c), 4. (b)
6. "There was
brass spittoons on the floor, and across the station a glint of light caught my
eyes; a man was pulling a gold watch from his vest pocket. He snapped open the
cover, glanced at his watch and frowned"
1. where
was the spittoons kept?
(a) in the
subway of Grand Central
(b) in the footpath of the main road
(c) in the platform of the third level
(d) in the
clinic of the psychiatrist
2. What do you
mean by 'spittoon' ?
(a) spit free
area
(b) a receptacle for spitting
(c) a religious ceremony
(d) a kind of
mental disease
3. snapped open
means .......................................
(a) that can't
be opened easily
(b) quickly opened
(c) opened inserting force
(d) slowly
opened
4. Where was
the watch ?
(a) in his vest
pocket
(b) on his wrist
(c) in his coat's pocket
(d) on the wall
of the platform
Answers:
1. (c), 2. (b), 3. (b), 4. (a)
7. "To make sure, I walked over to a
newsboy and glanced at the stack of papers at his feet. It was "The
World" : and "The World" hasn't been published for years. The
lead story said something about President Cleveland, I've found that front page
since, in the Public Library files, and it was printed June 11,
1894"
1. What did
Charley want to make sure ?
(a) He wanted
to make sure whether he was in the third level or not
(b) He wanted to know who was the President during those days
(c) He wanted to know the reason why "The World" was stopped
(d) He wanted
to make sure that he was normal
2. What do you
mean by "The World" mentioned here?
(a) The
Universe
(b) The Third Level
(c) A newspaper
(d) Imagination
3. What was the
lead story in "The World ?
(a) about the
Third Level
(b) about the president of Grand Central
(c) about the reason of dropping "The World"
(d) about
President Cleveland
4. How did he
prove that the lead story what he had seen was true?
(a) by
recollecting the scenes what he had experienced in the third level.
(b) by finding the same lead story (printed in 1894) from the Public Library
files
(c) by consulting with the newspaper reporters
(d) by
researching different types of stamps.
Answers:
1. (a), 2. (c), 3. (d), 4. (b)
8. "You can buy
old money at almost any coin dealer's, but you have to pay a premium. My three
hundred dollars bought less than two hundred in old style bills, but I didn't
care; eggs were thirteen cents a dozen in 1894."
1. Why did he
want old style bills ?
(a) to buy eggs
(b) to take tickets
(c) to give to psychiatrist
(d) to do
charity works
2. What do you
mean by "bills" ?
(a) receipt
(b) beak
(c) a name
(d)
currency
3. Why didn't
he care when he lost hundred dollars in the money exchange ?
(a) because his
only intention was to reach Galesburg with his wife
(b) he didn't care about money as it would come and go
(c) because everything would be available in cheaper rate in 1894
(d) because the
lost amount was his hard earned money
4. Explain:
"eggs were thirteen cents a dozen"
(a) One dozen
egg costs only thirteen cents
(b) Eggs were very costly in 1894
(c) It indicates essential commodities are costly
(d) Even one
egg costs thirteen cents
Answers:
1. (b), 2. (d), 3. (c), 4. (a)
9. "My friend Sam
Weiner disappeared! Nobody knew where, but a sort of suspected because
Sam's a city boy, and I used to tell him about Galesburg - I went to school
there - and he always said he liked the sound of the place".
1. What did
Charley think about the disappearance of Sam Weiner?
(a) He might
have gone to his house in the city
(b) He might be hiding behind the hay feed
(c) He might have gone to Galesburg
(d) He might
have died
2. Where was
Charley's schooling ?
(a) at
Galesburg
(b) at Willard street
(c) in a city
(d) none the
above
3. Where was
Sam born and brought up ?
(a) in a city
(b) in a village
(c) in an undeveloped rural area
(d) in the lap
of a hillock
4. What do you
mean by "The sound of the place"
(a) Sam liked
the sound of the place
(b) Sam liked the place like Galesburg
(c) Sam liked the sound of busy streets
(d) Sam liked
the music of the city
Answers:
1. (c), 2. ( a), 3. (a), 4. (b)
10. "I found out
that Sam bought eight hundred dollar's worth of old style currency. That ought
to set up in a nice little hay feed and grain business; he always said that's
what he really wished he could do, and he certainly can't go back to his old
business"
1. According to
Charley what was Sam wanted to be?
(a) to be a
psychiatrist
(b) to open a hay feed and grain business of his own
(c) to become a famous doctor
(d) to run a
small business concern
2. Why did Sam
exchange eight hundred dollar worth old style bills?
(a) to start
hey feed and grain business
(b) to modify his clinic
(c) to buy medical gadgets for his clinic
(d) to go to
Galesburg.
3. Why couldn't
Sam go back to his business ?
(a) because he
disliked that business
(b) because he hadn't proper planning to do the business
(c) because he spent his complete savings to get old bills
(d) because he
was a psychiatrist
4. What do you
mean by 'hay, feed and grain business' ?
(a) a business
for farmers
(b) a business for beauty parlor shop
(c) a small scale industry
(d) a medical
shop's pharmacy
Answers:
1.(b), 2. (d), 3. (c), 4. (a)
Comments
Post a Comment