GRADE 12 ENGLISH CORE (CBSE)

ON THE FACE OF IT

SHORT ANSWERS AND A LONG ANSWER

mkchandran. blogspot. com


1. Who was Derry? What did he suffer from?
Ans: Derry was a handicapped  boy of fourteen. One side of his face was burnt  by accidently spilled acid. He thought that everyone hated him. He was filled with harsh and bitter experience that he had faced from the public. He was highly depressed.

2. Why does Mr. Lamb leave his gate always open?
Ans: Mr. Lamb keeps his gate always open because he likes all the people. He doesn't fear anyone including strangers. He is an embodiment of love and peace. He is ready to welcome anyone who enters his garden.

3. What qualities of Mr. Lamb attracted Derry to him?
Ans: Mr. Lamb gave Derry enough confidence and self respect. He encouraged him to develop a positive attitude. Derry's meeting with Lamb became a turning point in his life. Derry cultivated enough confidence. Mr. Lamb motivated him with words of encouragement. Those qualities of Mr. Lamb attracted Derry

4. How does Mr. Lamb keep himself busy when it is a bit cool?

 Ans: Mr. Lamb is very industrious though he has only one leg. During cold days he will pluck crab apples with the help of ladder and a stick. Then he makes jelly from them and will give it to the young kids who visit him. That is why he is busy when it is a bit cool.


5. What consolation did people give when they saw his acid burnt face?

Ans: Derry’s face was burnt by acid on one side. When people saw Derry’s acid burnt face they felt disgusted. They did not want to look at his face again. They lied by telling fairy tales and showed pretended sympathy telling that it would be alright one day. But they looked at him like a monstrous beast.

6. What story did Mr. Lamb say about a timid man?

Ans: Mr. Lamb told Derry the story of a timid man who hid himself in his room and refused to come out. The timid man thought that he would die if he was out of his room and it was not safe to go out. So he closed his door and sat in his room. But ironically, he died in his room itself because a picture hanging on the wall fell off his head.

7. What peculiar things does Derry notice about the old man, Mr. Lamb?
Ans: Derry thinks that Mr. Lamb is a peculiar man and says peculiar things. Mr. Lamb refuses to admit his loneliness. Also he asks Derry questions he does not understand. He says that there are no curtains  at the windows in his house. His gate is always open. Derry doesn't understand all these. Mr. Lamb adds that he likes light and darkness as well as he hears the wind through the open window.


8. If you were to give a different ending to the story, ‘On The Face of It’ how would you end it?
Ans: I would like to end the story with a happy reunion between Mr. Lamb and Derry. They should live with each other forgetting their deformities in an air of positive vibes.

9. In what sense is the friendship between Mr. Lamb and Derry fruitful?
Ans: Mr. Lamb motivates Derry and injects enough confidence to face the hard realities of life. Derry believes his words and acts accordingly. It makes him a drastic change and he gets courage to face any one.

                                                             
10. What does Mr. lamb try to tell Derry through the example of a weed and a flower?
Ans: Through the example of a weed and a flower Mr. Lamb explains that outer appearance is not important, but the inner. The people like flower because of its outer appearance. They dislike weeds because they are not beautiful to look at. With this example Mr. Lamb encourages Derry not to worry about the deformity of his face.   

LONG ANSWER
1. Mr. Lamb’s meeting with Derry become a turning point in Derry’s life. Explain

Ans: Derry is a victim an unfortunate accident, hence half part of his face burns by acid. He can't suffer it. He hates himself as well as all the public who show disgust.

Here, Mr. Lamb too has a deformity. He has only one leg, the other is an artificial tin leg. But he does not feel dejected and never allows his handicap to interfere in his pleasure of life.

Mr. Lamb’s meeting with Derry brings a turning point in his life. He gives Derry confidence and lessons on self respect and  a positive attitude towards life. His message to Derry is very clear that withdrawal from life is not a solution. Equally, keeping away from the Public is also not good.

Derry believes in running away from the people but Mr. Lamb it and lives among the people. Derry’s brief association with Mr. Lamb helps him a lot. His burnt face will no longer interfere with his self-respect and confidence. He will gradually learn on how to live peacefully. Mr. Lamb helps Derry to discover himself and gives a new hope and light to his life. Now Derry has no deformity and he is not worrying about it.


Comments

Popular posts from this blog

The Lost Spring, Grade 12 English Core (CBSE)

CLASS 12, CBSE, ENGLISH, THE THIRD LEVEL.

MY MOTHER AT SIXTY SIX, CBSE ENGLISH CORE (301), GRADE XII