Tuesday, June 29, 2021

Nelson Mandela : Long Walk to Freedom, Class 10 English , Chapter 2


Nelson Mandela Long Walk to Freedom Class 10 MCQ

MCQ for class 10 English, Chapter 2, Nelson Mandela: Long Walk to Freedom

Extract based comprehension test questions, Short Answers, Long Answer.

https://mkchandran.blogspot.com

1. "Never, never again will the beautiful land experience the oppression of one by another"

(1) Who said this dialogue ?

(a) Mr. De. Klerk, the second deputy President

(b) Mr. Thabo Mbeki, the first deputy President

(c) Mr. Nelson Mandela, South Africa's first Black President

(d) Robert Frost, a famous poet.

(2) What is "the oppression" referred to?

(a) Transitory Government

(b) Apartheid

(c) Emancipation

(d) Non deprivation

(3) Which is the mentioned "the beautiful land"?

(a) England

(b) North Africa

(c) South Africa

(d) India

(4) Who oppressed them?

(a) Americans

(b) Africans

(c) Indians

(d) The English

Answers:  1 (c),     2(b),      3(c),      4(d)

2.  "Tenth May dawned bright and clear. For the past few days I had been pleasantly besieged by dignitaries and world leaders who were coming to pay their respects  before the inauguration. The inauguration would be the largest gathering ever of international leaders on south African soil"

1. Tenth May of ............... dawned bright and clear

(a)  1994

(b) 1949

(c) 1993

(d) 2019

2. What do you mean by "besieged by" ?

(a) away from

(b) met casually

(c) to be surrounded closely by

(d) not so busy with.

3. Why did the world leaders meet him before the inauguration?

(a) They wanted to teach Nelson Mandela the world politics.

(b) They wanted to offer him money and other supports

(c) They wanted to say that the British people were good

(d) They wanted to pay their respect before the inauguration

4.  " The inauguration was the largest gathering"  How many countries       participated in it?

(a) more than 180 countries.

(b) less than 100 countries

(c) more than 140 countries

(d) all the countries in the world.

Answers:   1(a),     2(c),      3(d),        4(c)

3. "The ceremonies took place in the lovely sandstone amphitheatre formed by the union buildings in Pretoria. For decades this had been the seat of white supremacy, and now it was the site of a rainbow gathering of different colours and nations for the installation of South Africa's first democratic , non racial government"

1. What do you mean by "amphitheatre"?

(a) A well decorated posh theatre in the palace.

(b) A building without roof, with many rows of seats rising in steps

(c) A place where classical dances were staged by the harlots.

(d) A big hall with many entrances and a lofty roof.

2. "For decades this had been the seat of white supremacy" Why?

(a) South Africa was ruled by white people, so they didn't allow Africans there.

(b) White people didn't use amphitheatre because it was a sandstone building.

(c) White people didn't use any type of prejudice as they were highly educated

(d) Africans didn't like amphitheatre as it was the seat of white people

3. "A rainbow gathering of  different colours and nations" What does it mean?

(a) Both the rainbow and the nation have different colours.

(b) Both the rainbow and the people put on different colours.

(c) A beautiful coming together of various people, like colours in a rainbow.

(d) None the above.

4. How many seats did Mandela's African National Congress bag in the first democratic election of South Africa?

(a) 302 out of 400

(b) 252 out of 400

(c) 201 out of 352

(d) 302 out of 352.

Answers:  1(b),    2(a),       3(c),        4(b)

4. "I was not unmindful of the fact that not so many years before they would not have saluted but arrested me. Finally a chevron of Impala jets left a smoke trail of the black, red, green, blue and gold of the new South African flag".

1. "not unmindful of".... means what?

(a) do not remember

(b) still aware of

(c) not conscious of

(d) without thinking

2. "not so many years before they would not have".  Whom do 'they' represent?

(a) South Africans

(b) The white people

(c) Police

(d) The people of Transvaal.

3. Why do they salute him now ?

(a) Because they fear him

(b) Because he is against Apartheid

(c) Because he is the newly elected president

(d) Because he is a member of ANC.

4. What would they do if they met him years back?

(a) They would give him awards

(b) They would arrest him

(c) They would protect him

(d) They would warmly welcome him

Answers :  1(b),    2(c),    3(c),    4(b)

5." People must learn to hate, and if they can learn to hate , they can be learn to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite. Even in the grimmest times in prison, when my comrades and I were pushed to our limits, I would see a glimmer of humanity in one of the guards."

1. "People must learn to hate". Hate what?

(a) Hate the oppressors

(b) Hate the lovers

(c) Hate freedom fighters

(d) Hate the life of neglected.

2. "than its opposite" What do you mean by the 'opposite' ?

(a) Love

(b) hate

(c) enmity

(d) passion

3. "My comrade and I were pushed to our limit" What does it mean "pushed to our limit"?

(a) our limits are boundless

(b) no limit

(c) we are ready to face much more

(d) pushed to the last point in our ability to bear pain

4. What would happen if a glimmer of humanity is seen in the midst of grimmest times ?

(a) One can do any harm to others

(b) One can become the as equal with devil

(c) One will be the ardent devotee of God

(c) one can be reassured and keep going.

Answers:   1(a),    2(b),      3(d),       4. (d).

6. "A man who takes away another man's freedom is a prisoner of hatred. I am not truly free if  I am taking away someone else's freedom. The oppressed and the oppressor alike are robbed of their humanity"

1. Who is an oppressor?

(a) Someone who oppresses another

(b) Someone who is oppressed

(c) The one who accepted all

(d) The one who didn't accept all

2. Who is a prisoner of hatred ?

(a) One who is in the prison

(b) One who does bad things

(c) One who takes away another man's freedom

(d) One who is neglected and despised.

3. "I am not truly free if I am taking away someone else's freedom" What does it mean?

(a) The oppressor will not be mentally free within the right means.

(b) The oppressor will be free enough when the oppressed is defeated

(c) There is no difference between the oppressor and the oppressed.

(d) No one is truly free in this unreal world.

4. Who said the above words ?

(a) Martin Luther King

(b) Nelson Mandela

(c) Mahatma Gandhi

(c) Bram Fischer

Answers:  1(a),     2(c),      3(a),    4(b)


7. “I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. No one is born hating another person because of the colour of his skin or his background or his religion. People must learn to hate and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite. Even in the grimmest times in prison, when my comrades and I were pushed to our limits, I would see a glimmer of humanity in one of the guards".

(1) How does Mandela define the brave?

(a) One who has the courage to conquer fear.

(b) One who hasn't courage to face fear

(c) Braveness is not a quality to measure fear

(d) None the above

(2) Which was the grimmest time for Mandela?

(a) When he lost his father.

(b) When his mother became jobless

(c) when he was called back from school

(d) When he was pushed to his limit in the prison

(3) Find a word similar in meaning to ‘victory’.

(a) defeat

(b) moderate

(c) triumph

(d)  ill-luck

4. What do you mean by the word "opposite" here?

(a) hate

(b) love

(c) compassionate

(d) cruel

Answers:  1(a),      2(d),     3(c),       4(a)

SHORT ANSWERS:
1. What freedom meant to Mandela in childhood? 
Ans: Mandela meant freedom to run in the fields near his mother's hut, freedom to swim in the stream that run through his village, freedom to roast mealies under the stars and freedom to ride the broad backs of slow moving bulls.


2. What did Mandela think for oppressor and oppressed?   
Ans:  According to Mandela an oppressor is a prisoner of hatred as he takes away another man's freedom whereas  the oppressed is locked behind the bars of prejudice and cruelty. In one way both the oppressor and the oppressed are in the same boat where there is no humanity.
3.What do you mean by "Apartheid"?

Ans: ‘Apartheid’ is colour prejudice. It is  a political system that divides people according to their race. Under this system the white skinned people dominate the black. The black are enslaved. They are neglected and despised . It is called racial supremacy.

 
4.How is courage related to the brave man?

Ans: A brave man will not fear at any level. He will have courage to conquer fear. It not the absence of fear. Hence, courage is directly related to a brave man.

5.  What are the twin obligations of every man?

Ans:  Every man has two types of obligations. First obligation is to his family, parents, wife and children. Second obligation is to his people, community, and country. According to Mandela, each man is liable to fulfill these obligations.


LONG ANSWER
1. Describe the value of freedom for the human beings and how it is important for the growth of civilization and humanism as described in the lesson ‘Nelson Mandela : Long Walk to Freedom’

Ans: Freedom is a basic need for human beings. It is essential to achieve one's potential, of earning livelihood, of marrying and having family. The freedom should not be obstructed in a lawful life.

There are different types of rights, which should not be curtailed. Freedom to live in a better way is an essential part of life. If people live in better standard, there will grow a great civilization.

One should be human and humane. If humanity is lost, man will be cruel, hard hearted and selfish. Such men will take away the rights of others. Nelson Mandela was imprisoned for long 27 years. He suffered a lot when he was in the jail. So, he knew the value of freedom better than anyone.

If a bird is caged , even in a golden cage; it will not be happy. Bondage is a curse. Hence the lesson, "Long walk to freedom" gives a clear picture that civilization is connected to freedom and humanism.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home