Tuesday, December 14, 2021

Class 12 English, Term - II, Vistas, Chapter 7, Evans tries O-Level

 


CBSE CLASS 12, ENGLISH, TERM - II, VISTAS, CHAPTER 7,

EVAN TRIES AN O-LEVEL

EXTRACT BASED MCQ

mkchandran.blogspot.com

 

Select the most suitable option to the following.

1. "It's a slightly unusual request, Governor, but I don't see why  we shouldn't try to help. Just the one fellow you say?"

"That's it. Chap called Evans. Started night classes in O-Level German last September. Says he's dead keen to get some sort of academic qualification"

 

1. What is the unusual request mentioned here?

(a) Evan, the criminal requests the Governor to allow him to write the examination

(b) The Governor requests the secretary to conduct an examination for a prisoner in the cell

(c) Stephens requests Jackson to help Evans when exam is going on

(d) The Secretary of Exam requests the Governor to supply Evan the correction slip

 

2. "But I don't see why we shouldn't try to help" What does it mean?

(a) We need not to help him as he is a prisoner

(b) We can't fulfill his wish as he the only examinee

(c) There is one candidate in that center, we have to conduct exam

(d) Both (a) and (b)

 

3. What do you mean by "Chap"?

(a) Enemy

(b) Cunning fellow

(c) A kind of non- vegetarian curry

(d) A man

 

4. "Dead keen" means what?

(a) His keenness died

(b) He is very eager

(c) Dull and stupid

(d) Good for nothing

Ans: 1(b),    2(c),     3(d),     4(b)

 

2. "Would have cost him a packet if he'd been outside"

     "Well, let's give him a chance, shall we?"

     " That's jolly kind of you. What exactly is the procedure now"

 

5.  "Cost him a packet" means what?

(a) He can get a packet

(b) He will give a packet

(c) He is rich enough to pay money

(d) Cost him a lot of money

 

6. "Cost him a packet" for what?

(a) To pay high tuition fee for writing Exam

(b) To remit fine in the court for his release

(c) To buy his minimum domestic articles

(d) To pay a lot of money for canvassing the officers

 

7. What is the synonym of "jolly" here?

(a) Funny

(b) Laughable

(c) Crook

(d) pleasant

 

8. What is 'the procedure' mentioned here?

(a) The procedure to release Evans from the jail

(b) The procedure to catch Evans if he escapes

(c) The procedure to produce him in the court of law

(d) The procedure to conduct exam in the cell

Ans:   5(d),     6(a),    7(d),     8(d)

 

3. "Bit of card really. One of the stars at the Christmas concert, Imitations, you know the sort of things: Mike Yarwood stuff. No he is just a congenital kleptomaniac, that's all"

 

9. What offence did Evans do during Christmas days?

(a) He would play cards

(b) He would pickpocket the audience of the Christmas Concert

(c) He would imitate as Mike Yarwood

(d) He would indulge in illicit relationships

 

10. What do you mean by the word "Congenital"?

(a) A disease that exists from birth

(b) One who pretends that one is kleptomaniac

(c) A kind of mania due to heredity

(d) An illegal relationship  

 

11. Who is a Kleptomaniac?

(a) One who is suffering from gnarled disease

(b) One who shows over intelligence

(c)  One who suffers from the hobby of stealing

(d) A born criminal

 

12. Who said this dialogue?

(a) Examination Controller

(b) The secretary of examination Board

(c) Detective Superintendent, Mr. Carter.

(d) The Governor of Oxford Prison

Ans:  9(c),     10(a),    11(c),     12(d)

 

4. "Guten Gluck". Herr Evans

    "Pardon"?

    "I said, Good luck. Good luck for tomorrow"

    "Oh. Thanks, er, I mean,  er, I mean er, Danke Schon"

    "You haven't a cat in hells's chance of getting through, of course, but ......"

13. What do you mean by 'Guten Gluck' ?

(a) Good night

(b) Good morning

(c) Good luck

(d) Bye bye

 

14. Who said the word 'guten Gluck' ?

(a) Evans

(b) MacLeery

(c) Governor

(d) German teacher

 

15. What is the meaning of 'Danke Schon' ?

(a) Thank you

(b) See you later

(c) Be careful

(d) I will try

 

16. "A cat in the hell's chance" What does it mean?

(a) There is amble opportunity to escape

(b) There is no chance to escape

(c) Be careful in this venture

(d) A cat can escape from any hell

Ans: 13(c),    14(d),     15(a),    16(b)

 

5. "Make sure you take his razor when he's finished scraping that ugly mug of his. Clear? One of these days he'll do us all a favour and cut his bloody throat"

 

17. What is the synonym of "scraping"?

(a) Cutting nails

(b) Ran- errands

(c) Shaving

(d) bathing

 

18. What does 'ugly mug' mean?

(a) A dirty plastic cup

(b) Dirty face

(c) Bad routine

(d) None the above

 

19. "All a favour" means what?

(a) Cheating the intimates

(b) Doing favourable deeds

(c) Help

(d) He is trying to break the jail

 

20. Who said this dialogue?

(a) Evans

(b) Stephen

(c) Jackson

(d) Governor

Ans:  17(c),    18(b),    19(c),     20(c)

 

6. "And your nail file too"

     "Look !" For a moment Evans' eyes smouldered dangerously. But Jackson was ready

      for him.

     "Orders from Governor, Evans". He leaned forward and leered, his voice dropping

      to harsh,    contemptuous whisper. "You want to complain ?"

 

21. What all things did Jackson remove from Evans' cell?

(a) Knife and cigar packets

(b) His vests and jackets

(c) All furniture and utensils

(d) Razor and nail file

 

22. "Evans' eyes smouldered dangerously" why?

(a) Jackson scolded Evan unnecessarily

(b) Jackson removed his razor and nail file without his knowledge

(c) Jackson bullied him without any reason

(d) Both (a) and (c)

 

23. Why did Jackson remove the razor and nail file from Evans' cell?

(a) Stephen said so

(b) He thought that that it would be safer; otherwise he would cut himself

(c) The Governor ordered him to do so

(d) He wanted to keep Evans in incommunicado

 

24. What do you mean by "Leered"?

(a) Got angry

(b) Got pity

(c) Moved

(d) Saw bitterly

Ans: 21(d),    22(b),    23(c),     24(d)

 

7. "Jackson put in a brief final appearance. "Behave yourself laddy !"

     Evans turned and nodded.

     "And these" - (Jackson pointed the pin-tips) "Off !"

     Evan turned and nodded again. " I was going to take 'em down away. A minister isn't he?.

     The chap comin' to sit in, I mean"

 

25. What does the word 'laddy'  mean?

(a) a lady like man

(b) a severely tempered man

(c) boy

(d) a tricky fellow

 

26. What is 'the pin-ups' mentioned here?

(a) Pins hanging on the walls

(b) Dirty pictures of the ladies

(c) The photographs of national leaders

(d) The dilapidated walls

 

27. Who is the minister mentioned here?

(a) The minister of the prison

(b) The Governor of the prison

(c) The secretary of the examinations

(d) A priest

 

28. How did Evan know that the examiner would be a minister?

(a) There had a monastery at St. Mary Mags; from there.

(b) Evans preplanned and arranged a minister as the invigilator

(c) From Jackson's words he predicted it so

(d) The Governor told him in advance about the invigilator.

 

Ans: 25(c),    26(b),     27(d),    28(b)

 

8. "They are taking no chances, Evans. Nobody in his senses would take any chance

       with you"

     "Who is going to listen in?"

     "The Governor himself. He don't trust a bloody inch - and nor do I"

 

29. "They are taking no chances, Evans" What do you mean by 'taking no chances' ?

(a) They do not consider about chances

(b) They do not think about you, but only exam

(c) They are taking all precautions

(d) They are taking all steps to conduct the exam

 

30. "In his senses" say one-word

(a) Consciously

(b) Bluntly

(c) Deliberately

(d) Notably

 

31. "Take any chance with you" What do you mean by 'chance' here?

(a) Opportunity

(b) Risk

(c) Reason

(d) Both (a) and (b)

 

32. Why didn't the Governor and Jackson trust him?

(a) Because he was suffering from congenital kleptomaniac

(b) Because he was a card player

(c) Because he was a hard hearted criminal

(d) Because he had broken the jail

 

Ans: 29(c),    30(a),      31(b),      32(d)

 

9. MacLeery's  hitherto amiable demeanour was slightly ruffled by this tasteless little

    pleasantry and he answered Jackson somewhat sourly.

   "If ye must know, I suffer from hemorrhoids, and when I am sitting down for any length of

     time - "

 

33. Why was MacLeery ruffled ?

(a) Because Jacksons questions were disturbed him

(b) Because Macleery's demeanour was very amiable

(c) Because Jackson wanted to know the tasteless little pleasantry

(d) Because MacLeery was a parson

 

34. What was the tasteless little pleasantry?

(a) It was the scissors

(b) It was 'The Church Times'

(c) It was 'The bible'

(d) It was semi inflated rubber tube

35. What do you mean by 'hemorrhoids'?

(a) The stuff for the conducting examinations

(b) Piles

(c) Semi inflated rubber tube contained pig's blood

(d) A disease that one cannot stand for a long time

 

36. What was the feelings of Jackson when MacLeery said so?

(a) Embarrassment

(b) Shyness

(c) Angry

(d) Pity

 

Ans:  33(c),    34(d),    35(b),     36(a)

 

10. "He unlocked his bed room door and closed it quietly behind him - and then stood frozen

         to the spot, like a man who has just caught a glimpse of the Gorgon"

 

37. Who unlocked the bedroom?

(a) Evans

(b) The Governor

(c) Jackson

(d) Carter

 

38. Where was the mentioned bed room?

(a) In the Golden Lion

(b) In the prison cell

(c) In the Redcliffe

(d) In the Broad Street

 

39. What is the synonym of Gorgon?

(a) Savior

(b) Witch

(c) Supernatural power

(d) God

 

40. Why did he stand frozen ?

(a) Because he saw the very last man in the world that he had expected

(b) Because the receptionist wasn't the same girl who'd booked him in

(c) Because he was tired and the climate was chilly cold

(d) Because he cheated all the police officers

 

Ans: 37(a),    38(a),      39(b),       40(a)

........................................................................................................................

 

mkchandran.blogspot.com

   

Labels: , , , ,

2 Comments:

At December 23, 2021 at 12:06 AM , Blogger Self Studys said...

Students searching for CBSE Term 2 Syllabus Class 10 can refer to the Selfstudys.com. They provide all the NCERT Solutions, New NCERT Books, Multiple Choice Question Tests, and more. Referring to these study materials aid candidates to improve their knowledge and enhance their performance in the self assessments. CBSE Term 2 Study Materials for class 10th helps you to solve plenty of questions while preparing for the final Board exams.

 
At February 24, 2022 at 4:48 AM , Blogger Self Studys said...

NCERT Solutions Class 12 Maths is acts of famous tool when students are looking for prepare for exam and solving some typical homework type questions with solutions ,assignments.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home