NCERT Class 12 English, Vistas, Chapter 4, The Enemy, Extract based MCQ
NCERT Class 12 English, VISTAS, Chapter 4,
"THE ENEMY", EXTRACT BASED MCQ.
mkchandran.blogspot.com
("The
Enemy" is written by an American writer Mrs. Pearl S. Buck. She is known
by her Chinese name, Sai Zhenzhu. Her parents were Missionaries so that she could
spend many years with them in China. She got Nobel Prize in Literature for her
'Biographical Masterpieces")
1. "Sadao had taken this
into his mind as he did everything his father said, his father who never joked
or played with him, but who spent infinite pains upon him who was his only son.
Sadao knew that his education was his father's chief concern. For this reason
he had been sent at 22 to America to learn all that could be learned of surgery
and medicine."
1. "Sadao had
taken this into his mind". What does the word 'this' indicate?
(a)
Failure depends on what one makes it
(b) His
father's religious concern
(c) The
thought that his father never played with him
(d)Failure
is the stepping stone to success.
2. "His father who
never joked or played with him" What does it mean?
(a) His
father was an orthodox Japanese
(b) His
father was highly reserved, but kind
(c) His
father disliked Sadao
(d)
Both (b) and (c)
3. What was the chief
concern of his father?
(a)
Sadao's invention which would render wounds
entirely clean
(b)
Sadao's marriage with Hana
(c) To
construct a hospital for his son
(d) The
education of Sadao
4. Why did his father
send sadao to America, though Americans were his enemies?
(a) He
liked American culture and tradition
(b)
American education was considered to be the best one
(c) He
wanted to punish his son by sending him to America
(d)
Sadao was comparatively dull in studies, so he sent him .
Ans: 1(a),
2(b), 3(d), 4(b)
2. "But at this moment the door opened and she looked out, a
dark-blue woollen haori over her kimono. She came to him affectionately and pot
her arm through his as he stood, smiled and said nothing. He had met Hana in
America, but he had waited to fall in love with her until he was sure she was
Japanese. His father would never have received her unless she had been pure in
her race"
5. What do you mean by
"haori"?
(a) A kind of Japanese
Chow
(b) An inner garment used under kimono
(c) Gent's woollen Jacket
(d) A outer garment worn over the kimono
6. Find out a suitable
word for 'with love' from the extract.
(a) Smiled
(b) fall-in-love
(c) Kimono
(d) affectionately
7. Why did he wait to
fall in love with her?
(a) He was young and immature
(b) She didn't like him in the beginning
(c) He wanted to know if she was
Japanese
(d) They were in America. He wanted to
love her when he would reach Japan
8. "His father
would never have received her unless she had been pure in her race" What
do you understand about the character of his father from this sentence?
(a) He was a fanatic
(b) He was generous
(c) He was a glutton
(d) He was industrious
Ans: 5(d),
6(d), 7(c), 8(a)
3. "It was at this
moment that both of them saw something black come out of the mists. It was a
man. He was flung up out of the ocean - flung, it seemed , to his feet by a
breaker. He staggered a few steps, his body outlined against the mist, his arms
above his head. then he curled mists hid him again"
9. "It was at this
moment" What was that particular
moment?
(a) When Sadao and his wife were
standing and watching the mists in the sea shore.
(b) When Sadao and Hana were in the
house of American Professor
(c) When Sadao and his wife were in the
warfront during second world war
(d) When they were operating the
American Navy soldier
10. What do you mean by
"flung up out"?
(a) Staggered
(b) Danced uncontrollably
(c) Thrown out
(d) Got dizzy
11. What do you mean be
"breaker" here?
(a) A kind of pot
(b) One who breaks
(c) A big wave
(d) A vast ocean
12. "Then he
curled mists hid him again" what does it mean?
(a) He curled the mists out and became
free from it
(b) He was covered with mists and hid in
it
(c) He was an American Navy and he could
curl the mist out
(d) Both (a) and (c)
Ans: 9(a),
10(c), 11(c), 12(b).
4. " A fisherman
perhaps", sadao said, "washed from his boat". He ran quickly
down the steps and behind him Hana came, her wide sleeves flying. A mile or two away on either side there were
fishing villages, but here was only the bare and lonely coast, dangerous with
rocks. The surf beyond the beach was spiked with rocks. Somehow the man had
managed to come through them - he must be badly torn"
13. What do you mean by
"washed from" ?
(a) he didn't wash his clothes for many
days back
(b) he washed his things from the boat
the other day
(c) he was flowed out from the boat
(d) both (a) and (c)
14. Why did her sleeves
fly?
(a) because it was a beach
(b) because she was running fast
(c) because Sadao asked her to put her
sleeves up
(d) because it was a wide sleeves
15. What is the meaning
of "bare and lonely coast" here?
(a) a sea shore where there are people
without chapels
(b) an empty sea shore dangerous with
rocks
(c) a sea shore where there is dangerous
rocks
(d) a sea shore where fishing was
restricted
16. what is the synonym
of "spiked" here?
(a) flat and sharp
(b) pointed and sharp
(c) dangerous and helpless
(d) happy and interesting
Ans: 13(c),
14(b), 15(b), 6(b)
5. "Oh, how he is
bleeding!" Hana whispered again in a solemn voice. The mists screened them
now completely, and at this time of the day no one came by. The fisherman had
gone home and even the chance beachcombers would have considered the day at an
end.
"What shall we do with this man?", Sadao muttered. But his
trained hands seemed of their own will to be doing what they could do to stanch
the fearful bleeding.
17. " Hana
whispered again in a solemn voice", What do you mean by the word 'solemn'
?
(a) casual
(b) dull
(c) serious
(d) interesting
18. What do you mean by
"beachcombers"?
(a) sweepers of the beach
(b) the people who visit beach untimely
(c) the vendors of the beach
(d) the police who look after the beach
19. The synonym of
"stanch"..............
(a) stop
(b) increase
(c) make up
(d) flourish
20 Select the synonym
of "muttered"
(a) flesh
(b) flash
(c) murmured
(d) burst
Ans: 17(c),
18(d), 19(a), 20(c)
6. " They hesitated ,
looking at each other. Then Hana said with resolution: Come , are we able to
put him back into the sea?
"If I am able are
you?', Sadao asked
"No", Hana said.
"But if you can do it alone"
Sadao hesitated again.
" The strange thing is ", he said, "that if the man were whole,
I could turn him over to the police without difficulty.
21. "They
hesitated" Why?
(a) because they didn't want to help
strangers
(b) because he will not give them the
consultation fee
(c) because the Americans were their
enemies
(d) because strangers didn't deserve any
sympathy.
22. What is the synonym
of "resolution"?
(a) determination
(b) angry
(c) unwillingness
(d) sympathy
23. "If I am able
are you"? What ability mentioned here?
(a) handover the American to the police
(b) throw the American into the sea
(c) operate the American secretly
(d) both (a) and (c)
24. "What does it
mean "If the man were whole"?
(a) If he is an American, he is not
trust worthy
(b) If he is cured, he will cheat
Japanese
(c) If the man is perfectly healthy, he
can handover him to police
(d) If the man were whole, he can be
operated and check the result
Ans: 21(c),
22(a), 23(b), 24(c)
7. "I can't bear for
you to touch him.", she said. "We shall have to tell the servants he
is here. I will tell Yumi now. She can leave the children for a few minutes and
she can wash him".
"Let it be so" he agreed. "You tell Yumi and I will
tell the others"
25. Why didn't she
allow him to touch the American?
(a) Because he was unconscious and going
to die
(b) She disliked her husband touching
any other people
(c) Because his body was very dirty and also
wounded
(d) Because Americans were her enemies
26. What was Yumi?
(a) maid
(b) Cook
(c)Gardener
(d) baby sitter
27. What did Hana want
to tell Yumi?
(a)She wanted to tell Yumi to wash Tom
(b) She wanted to tell Yumi to look
after her children
(c) She wanted yumi to pass the message
to other servants
(d) She wanted to tell Yumi to get out
of their house
28. "I will tell
the others". Whom does the word 'others' refer?
(a) Soldiers
(b) Police
(c) Public
(d) Servants
Ans: 25(c), 26(d), 27(a), 28(d)
8. "But the utter
pallor of the man's unconscious face moved him first to stoop and feel his
pulse. It was faint but it was there. He put his hand against the man's cold
breast. The heart too was yet alive.
"He will die unless he is operated on", Sadao said considering.
"The question is whether he will not die
anyway"
29. "..... the
man's unconscious face moved him" What do you mean by "moved"
here?
(a) walked a little distance
(b) melted his heart
(c) got angry
(d) both (a) and (c)
30. "It was faint,
but it was there". What was there?
(a) the cap
(b) the pale face
(c) pulse
(d) a fowl
31. Why did the doctor
want to operate him?
(a) He wanted to remove his spleen
(b) He wanted to clean his wounds with
his newly invented medicine
(c) He wanted to remove the bullet from
his body
(d) He wanted to operate his kidneys
32. Why did Dr.
Sadao help the American?
(a) Because he was helped by many
Americans when he was there
(b) Because his wife felt pity upon him
and asked him to do so
(c) Because it was his professional
ethics to help the needy
(d) Because he thought that he could get
enough dollars from him
Ans: 29(b), 30(c),
31(c), 32(c)
9. "Then she went over
to the white man. When she saw him her thick lips folded themselves into stubbornness. "I
have never washed a white man" she said, "and I will not wash so
dirty a one now"
Hana cried at her severely,
You will do what your master commands you!"
33. "Then she went
over to the white man" Who went?
(a) Hana
(b) Yumi
(c) the maid
(d) Hana's mother-in- law.
34. The synonym of
"Stubbornness" is ...................
(a) happiness
(b) angry
(c) loveliness
(d) obstinacy
35. "I will not
wash so dirty a one now" . Who was 'the one' mentioned here?
(a) Tom
(b) Sadao
(c) General
(d) sargent
36. Pick out a suitable
word for "harshly" from the extract
(a) went over
(b) stubbornness
(c) severely
(d) commands
Ans: 33(b), 34(d), 35(a),
36(c)
10. "The young master
is so proud of his skill to save life that he save any life", the cook
said contemptuously. She split a fowl's
neck skillfully and held the fluttering bird and let its blood flow into the
roots of wistaria vine. Blood is the best of fertilizers, and the old gardener
would not let her waste a drop of it"
37. What would the old
gardener say to the cook when she split fowl's neck?
(a) Blood is a best fertilizer to
Wistaria vine.
(b) Shouldn't waste the blood of the
fowl when it was killed.
(c) Wistaria vine is a ghostly plant
which would drink blood.
(d) Gardener asked the cook to give him
hot blood of the fowl.
38. 'The master is so
proud of his skill", what is his special skill?
(a) To save life
(b) To kill people
(c) T o appoint assassins
(d) To love the workers
39. Why did the cook
say contemptuously?
(a) Because she disliked the behavior of
the young master
(b) Because she hated to kill birds for
cooking
(c) Because she liked Americans
especially Tom
(d) Both (a) and (b)
40. Who is the author
of "The Enemy"?
(a) Jack Finny
(b) Perl S. Buck
(c) John Updike
(d) Kamala Das
Ans: 37(a), 38(a),
39(a), 40(b)
Labels: chapter 4, Extract based MCQ, NCERT Class 12 English, The Enemy, Vistas
1 Comments:
Cyber Ethics MCQs for Class 10th Computer Application Code 165
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home