Saturday, October 23, 2021

The Proposal, CBSE Class 10, English, Extract based MCQ

 

CBSE Class 10, English 'The Proposal"

Extract based MCQ

mkchandran.blogspot.com

 

Read the extracts and select the most suitable answer.

1. "By Jove!  Ivan Vassillevitch!  Say it again - I didn't hear it all"

1. Anton Chekov , the author of "The Proposal" was a ................... writer

(a) American Writer

(b) Indian writer

(c) Russian

(d) British

 

2.  What do you mean by "Jove" ?

(a)  Jupiter

(b) Lucifer

(c) Immanuel

(d) St. Peter

 

3. Why didn't he hear it all?

(a) because he was very sad

(b) because he disliked Lomov

(c) because he was extremely  happy

(d) because he  wanted  to discard his proposal

 

4. What did Lomov say?

(a) He said that Oxen Meadow was his own

(b) He said that Squeezer, the dog was the strongest one

(c) He said that Chubukov was a land grabber

(d) He said that he wanted to marry Natalya.

 

Answers: 1, (c),   2, (a),   3, (c).    4, (d)

 

2.  "Why of course, my darling, and....... as if she won't consent ! She is in love; egad, she's like a lovesick cat, and so on. Shan't be long !"

1.  What do you mean by 'egad' ?

(a) One who has a mild feeling of surprise and outrage

(b) 0ne who loves all things and persons

(c) One who hates all the bad things

(d) One who likes dancing and eating

 

2. What do you mean by "Lovesick Cat" ?

(a)One who is having a feeling of one's love

(b) A disobedient girl who always argues for nothing

(c) A cat which enjoys love round the clock

(d) One who hates lovers and boyfriends

 

3. What do you mean by "Shan't be long"?

(a) Don't wait for me, I will not be back soon

(b) Don't mind, I will be back soon

(c) I am going out and I don't want to interfere in your matters

(d) I will not allow you to catch the hand of my daughter

 

4. Who said the dialogue ?

(a) Lomov

(b) Natalya

(c) The great aunt of Lomov

(d) Chubukov

 

Answers: 1,(a).   2,(a).    3,(b).    4, (d).

 

3. "Stepanovna  is an excellent housekeeper , not bad looking, well educated. What more I do want? But I am getting a noise in my ears from excitement. And it's impossible for me not to marry"

1. What were the qualities of Stepanovna ?

(a) She was over aged and always quarrelsome  

(b) She was a good housekeeper and well educated

(c) She was not bad looking and a good farmer

(d) She was a bookworm and beauty conscious

4. Who said the dialogue ?

(a) Lomov

(b) Natalya

(c) The great aunt of Lomov

(d) Chubukov

 

 

2. Why did he feel an unwanted noise in his ears?

(a) He was suffering from a kind of mania.

(b) He was suffering from an abnormal hysteria.

(c) He was suffering from palpitations.

(d) He feared that his land would be grabbed by someone else

 

3. Why did he think that it was impossible for him not to marry?

(a) He was already 35 years of old and also suffering from palpitations

(b) Without a wife his household matters would not be fulfilled.

(c) He needed a lady to help in his farm field

(d) He wanted to have his own children

 

4.  What do you mean by "not bad looking" ?

(a) She will never look on bad things

(b) She is a positivist.

(c) She is very ugly looking lady

(d) She is not so fair, but fair.

 

Answers:

1, (b).    2, (c).    3, (a).    4, (d)

 

4. "I felt greedy and had a whole field cut, and now I am not at all pleased about because I am afraid my hay may rot. Why are you in evening dress!  Well, I never ! Are you going to a ball or what?" 

1. Why did she think that she herself was greedy ?

(a) Because she grabbed Oxen Meadows of Lomov

(b) Because  it was her nature to be greedy in all the matters

(c) Because she had cut a whole field without thinking about the weather

(d) Because she thought that she could dry the hay in the sunlight.

 

2. What did Lomove put on?

(a) A hat and jeans trouser

(b) Jacket and white gloves

(c) Neck-tie and overcoat

(d) Dressed like a farmer

 

3. What do you mean by "ball" ?

(a) Dance in the royal court

(b) A  round shaped object to play

(c) A festive and delicious meal

(d) Harvesting dance which will be held in the farm field.

 

4.  Why was she worried about her hay?

(a) She thought that her hay  would be spoilt in the rain

(b) She thought that no one would buy the rot hay

(c) She thought that her cattle would be starved without hay

(d) All the above 

 

Answers: 1, (c).    2, (b).    3, (a).    4, (d)

 

5. "It was a subject of dispute, but now everybody knows that they are mine. You see my aunt's grandmother gave the free use of these Meadows in perpetuity to the peasants of your father's grandfather, in return for which they were to make bricks for her.  The peasants had  the free use of the Meadows for forty years and got into the habit of regarding them as their own"

1. What was the subject of dispute here ?

(a) Whose dog was stronger and better ?

(b) Whether the palpitation of Lomov is true or not.

(c)   About the proposal of Lomov with Natalya.

(d) About the ownership of Oxen Meadows

 

2. According to Lomov, who was the owner of Oxen Meadows ?

(a) Father's   grandfather of  Chubukov

(b) Aunt's grandfather of Lomove

(c) Farmers who worked there for forty years

(d) Aunt's grandmother of Lomove

 

2. According to Lomov, who was the owner of Oxen Meadows ?

(a) Father's   grandfather of  Chubukov

(b) Aunt's grandfather of Lomove

(c) Farmers who worked there for forty years

(d) Aunt's grandmother of Lomove

 

4. 'The peasants got into the habit of regarding them as their own'  Why ?

(a) Because they understood that there had "Land Revenue Act" which was passed in the parliament.

(b) It was the habit of the poor peasants to occupy land as their own

(c) They used the land for forty years and thought that it was their master Chubukov.

(d) Chubukov taught the peasants in such a that it was their own land

 

Answers: 1, (d).    2, (d).     3, (b).    4,(c).

 

6. "Last year we lent you our threshing machine, although on that account we had to put off our own threshing till November, but you behave to us as if we were gypsies"

1. What is a threshing machine ?

(a) A machine to plough the field.

(b) A machine to separate the grain from the straw

(c) It's not a machine, but a hand pump.

(d) An old type of tractor

 

2. Who said the dialogue

(a) Lomove

(b) Natalya

(c) Chubukov

(d) None the above

 

3. What happened when they lent their threshing machine?

(a) The threshing machine went wrong and repaired with high risk

(b) They couldn't do tilling until November

(c) Natalya bought a new  tractor like threshing machine

(d) They had to put off their own threshing work till November

 

4.What do you mean by "gypsies" ?         

(a) The people from "Gypsy"

(b) Permanently settled people

(c) Wandering tribes

(d) lazy farmers

 

Answers: 1,(b).    2, (b).    3, (d).    4,(c).

   

7. "Please don't shout. You can shout yourself hoarse in your own house but here I must ask you to restrain yourself"

1. Who said it?

(a) Natalya

(b) Chubukov

(c) Lomove

(d) A farmer

 

2. What does the speaker ask?

(a) The speaker asks to get out of the house

(b) The speaker asks to agree for his/ her marriage

(c) The speaker asks not to use harsh words

(d) The speaker asks to obey him/her

 

3.  W hat do you mean by "hoarse" ?

(a) kind words

(b) Pleasing words

(c) Romantic words

(d) harsh words

 

4.  What do you mean by "restrain" ?

(a) uncontrol

(b) control

(c) free from

(d) behave

 

Answers: 1, (a).    2, (c).    3, (d).    4, (b).

 

8. "The villain, The scarecrow"

1. Who said it?

(a)  Natalya

(b) Chubukov

(c) Lemov

(d) Aunt's grandmother

 

2.  W ho is the villain mentioned here?

(a) the scarecrow

(b) Chubukov

(c) Lomov

(d) Chubukov's  grandfather

3. What do you mean by scarecrow?

(a) A toy  worth  little which is used to please the crying children

(b)  An effigy  of straw fixed to a pole in the field

(c) Rascal

(d) A type of African crow

 

4. Why did the speaker say so ?

(a) Because the speaker was very happy

(b) Because the speaker feared a lot that he was going to be trailed in a court

(c) Because the speaker got angry when he heard that a suit was going to be filed against him.

(d) It was the habit of the speaker to scold someone whenever he got angry

 

Answers: 1, (b).    2,(c).    3,(b).    4, (c).

 

9. "I am thinking of having a go at the blackcock, after the harvest. Oh, have you heard? Just think, what a misfortune I've had ! My dog Guess, who you know , has gone lame"

1. Who is the speaker?

(a) Chubukov

(b)Lomov

(c) Squeezer

(d) Natalya.

 

2. "of having a go" What do you mean by it?

(a) The speaker is planning to go to blackcock

(b) He is thinking to be a blackcock

(c) Blackcock is stronger like his dog

(d) He is going to do hunting blackcock

 

3. What is the misfortune mentioned here?

(a) Lomov is too old to marry

(b) Natalya's behaviour  is very dirty

(c) Guess has gone lame

(d) He is suffering from palpitation

 

4. What do you mean by blackcock ?

(a) a crossed cock from black and gray crows

(b) a deserted land where there is no living beings

(c) a black game bird

(d) a male fighting goat

 

Answers: 1,(b).    2, (d).    3, (c).    4, (c).

 

10. "Hurry up and get married and - well, to the devil with you. She is willing ! I give you my blessing and so on. What a weight off my shoulders, out !"

1. Why is he so hurry?

(a) Because they will quarrel again and their marriage will not be solemnized.

(b) Because they are co-operative and understanding

(c) It is already late to do auspicious function like marriage

(d) It may rain and the hay will wet

2.  Who blessed the newly married couple?

(a) The scarecrow

(b) Guess and Squeezer

(c) Chubukov

(d) The famers

 

3. What do you mean by "weight off my shoulders, out" ?

(a) He felt relieved from palpitation

(b) His risky job was over

(c) After marriage husband will carry a heavy weight of burdensome life

(d) It's a kind of blessing

 

4. Who said it ?

(a) Lomov

(b) Natalya

(c) Chubukov

(d) Anton Chekov

 

Answers: 1 (a).     2, (c).    3, (b).     5, (c)

 

 

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home