Class 12 English, Term - II, Vistas, Chapter 7, Evans tries O-Level
CBSE CLASS 12, ENGLISH, TERM - II, VISTAS, CHAPTER 7,
EVAN TRIES AN O-LEVEL
EXTRACT BASED MCQ
mkchandran.blogspot.com
Select the most suitable option to the
following.
1. "It's a slightly
unusual request, Governor, but I don't see why
we shouldn't try to help. Just the one fellow you say?"
"That's it. Chap
called Evans. Started night classes in O-Level German last September. Says he's
dead keen to get some sort of academic qualification"
1. What is the unusual
request mentioned here?
(a) Evan, the criminal requests the
Governor to allow him to write the examination
(b) The Governor requests the secretary
to conduct an examination for a prisoner in the cell
(c) Stephens requests Jackson to help
Evans when exam is going on
(d) The Secretary of Exam requests the
Governor to supply Evan the correction slip
2. "But I don't
see why we shouldn't try to help" What does it mean?
(a) We need not to help him as he is a
prisoner
(b) We can't fulfill his wish as he the
only examinee
(c) There is one candidate in that
center, we have to conduct exam
(d) Both (a) and (b)
3. What do you mean by
"Chap"?
(a) Enemy
(b) Cunning fellow
(c) A kind of non- vegetarian curry
(d) A man
4. "Dead
keen" means what?
(a) His keenness died
(b) He is very eager
(c) Dull and stupid
(d) Good for nothing
Ans: 1(b), 2(c),
3(d), 4(b)
2. "Would have cost
him a packet if he'd been outside"
"Well, let's give him a chance, shall
we?"
" That's jolly kind of you. What
exactly is the procedure now"
5. "Cost him a packet" means what?
(a) He can get a packet
(b) He will give a packet
(c) He is rich enough to pay money
(d) Cost him a lot of money
6. "Cost him a
packet" for what?
(a) To pay high tuition fee for writing
Exam
(b) To remit fine in the court for his
release
(c) To buy his minimum domestic articles
(d) To pay a lot of money for canvassing
the officers
7. What is the synonym
of "jolly" here?
(a) Funny
(b) Laughable
(c) Crook
(d) pleasant
8. What is 'the
procedure' mentioned here?
(a) The procedure to release Evans from
the jail
(b) The procedure to catch Evans if he
escapes
(c) The procedure to produce him in the
court of law
(d) The procedure to conduct exam in the
cell
Ans: 5(d),
6(a), 7(d), 8(d)
3. "Bit of card
really. One of the stars at the Christmas concert, Imitations, you know the
sort of things: Mike Yarwood stuff. No he is just a congenital kleptomaniac,
that's all"
9. What offence did
Evans do during Christmas days?
(a) He would play cards
(b) He would pickpocket the audience of
the Christmas Concert
(c) He would imitate as Mike Yarwood
(d) He would indulge in illicit
relationships
10. What do you mean by
the word "Congenital"?
(a) A disease that exists from birth
(b) One who pretends that one is
kleptomaniac
(c) A kind of mania due to heredity
(d) An illegal relationship
11. Who is a
Kleptomaniac?
(a) One who is suffering from gnarled
disease
(b) One who shows over intelligence
(c) One who suffers from the hobby of stealing
(d) A born criminal
12. Who said this
dialogue?
(a) Examination Controller
(b) The secretary of examination Board
(c) Detective Superintendent, Mr.
Carter.
(d) The Governor of Oxford Prison
Ans: 9(c),
10(a), 11(c), 12(d)
4. "Guten Gluck".
Herr Evans
"Pardon"?
"I said, Good luck. Good luck for
tomorrow"
"Oh. Thanks, er, I mean, er, I mean er, Danke Schon"
"You haven't a cat in hells's chance
of getting through, of course, but ......"
13. What do you mean by
'Guten Gluck' ?
(a) Good night
(b) Good morning
(c) Good luck
(d) Bye bye
14. Who said the word
'guten Gluck' ?
(a) Evans
(b) MacLeery
(c) Governor
(d) German teacher
15. What is the meaning
of 'Danke Schon' ?
(a) Thank you
(b) See you later
(c) Be careful
(d) I will try
16. "A cat in the
hell's chance" What does it mean?
(a) There is amble opportunity to escape
(b) There is no chance to escape
(c) Be careful in this venture
(d) A cat can escape from any hell
Ans: 13(c), 14(d),
15(a), 16(b)
5. "Make sure you take
his razor when he's finished scraping that ugly mug of his. Clear? One of these
days he'll do us all a favour and cut his bloody throat"
17. What is the synonym
of "scraping"?
(a) Cutting nails
(b) Ran- errands
(c) Shaving
(d) bathing
18. What does 'ugly
mug' mean?
(a) A dirty plastic cup
(b) Dirty face
(c) Bad routine
(d) None the above
19. "All a
favour" means what?
(a) Cheating the intimates
(b) Doing favourable deeds
(c) Help
(d) He is trying to break the jail
20. Who said this
dialogue?
(a) Evans
(b) Stephen
(c) Jackson
(d) Governor
Ans: 17(c),
18(b), 19(c), 20(c)
6. "And your nail file
too"
"Look !" For a moment Evans'
eyes smouldered dangerously. But Jackson was ready
for him.
"Orders from Governor, Evans".
He leaned forward and leered, his voice dropping
to harsh, contemptuous whisper. "You want to
complain ?"
21. What all things did
Jackson remove from Evans' cell?
(a) Knife and cigar packets
(b) His vests and jackets
(c) All furniture and utensils
(d) Razor and nail file
22. "Evans' eyes
smouldered dangerously" why?
(a) Jackson scolded Evan unnecessarily
(b) Jackson removed his razor and nail
file without his knowledge
(c) Jackson bullied him without any reason
(d) Both (a) and (c)
23. Why did Jackson
remove the razor and nail file from Evans' cell?
(a) Stephen said so
(b) He thought that that it would be
safer; otherwise he would cut himself
(c) The Governor ordered him to do so
(d) He wanted to keep Evans in
incommunicado
24. What do you mean by
"Leered"?
(a) Got angry
(b) Got pity
(c) Moved
(d) Saw bitterly
Ans: 21(d), 22(b),
23(c), 24(d)
7. "Jackson put in a
brief final appearance. "Behave yourself laddy !"
Evans turned and nodded.
"And these" - (Jackson pointed
the pin-tips) "Off !"
Evan turned and nodded again. " I was
going to take 'em down away. A minister isn't he?.
The chap comin' to sit in, I mean"
25. What does the word
'laddy' mean?
(a) a lady like man
(b) a severely tempered man
(c) boy
(d) a tricky fellow
26. What is 'the
pin-ups' mentioned here?
(a) Pins hanging on the walls
(b) Dirty pictures of the ladies
(c) The photographs of national leaders
(d) The dilapidated walls
27. Who is the minister
mentioned here?
(a) The minister of the prison
(b) The Governor of the prison
(c) The secretary of the examinations
(d) A priest
28. How did Evan know
that the examiner would be a minister?
(a) There had a monastery at St. Mary
Mags; from there.
(b) Evans preplanned and arranged a
minister as the invigilator
(c) From Jackson's words he predicted it
so
(d) The Governor told him in advance
about the invigilator.
Ans: 25(c), 26(b),
27(d), 28(b)
8. "They are taking no
chances, Evans. Nobody in his senses would take any chance
with you"
"Who is going to listen in?"
"The Governor himself. He don't trust
a bloody inch - and nor do I"
29. "They are
taking no chances, Evans" What do you mean by 'taking no chances' ?
(a) They do not consider about chances
(b) They do not think about you, but
only exam
(c) They are taking all precautions
(d) They are taking all steps to conduct
the exam
30. "In his
senses" say one-word
(a) Consciously
(b) Bluntly
(c) Deliberately
(d) Notably
31. "Take any
chance with you" What do you mean by 'chance' here?
(a) Opportunity
(b) Risk
(c) Reason
(d) Both (a) and (b)
32. Why didn't the
Governor and Jackson trust him?
(a) Because he was suffering from congenital
kleptomaniac
(b) Because he was a card player
(c) Because he was a hard hearted
criminal
(d) Because he had broken the jail
Ans: 29(c), 30(a),
31(b), 32(d)
9. MacLeery's hitherto amiable demeanour was slightly
ruffled by this tasteless little
pleasantry and he answered Jackson somewhat
sourly.
"If ye must know, I suffer from
hemorrhoids, and when I am sitting down for any length of
time - "
33. Why was MacLeery
ruffled ?
(a) Because Jacksons questions were
disturbed him
(b) Because Macleery's demeanour was
very amiable
(c) Because Jackson wanted to know the
tasteless little pleasantry
(d) Because MacLeery was a parson
34. What was the
tasteless little pleasantry?
(a) It was the scissors
(b) It was 'The Church Times'
(c) It was 'The bible'
(d) It was semi inflated rubber tube
35. What do you mean by
'hemorrhoids'?
(a) The stuff for the conducting
examinations
(b) Piles
(c) Semi inflated rubber tube contained
pig's blood
(d) A disease that one cannot stand for
a long time
36. What was the
feelings of Jackson when MacLeery said so?
(a) Embarrassment
(b) Shyness
(c) Angry
(d) Pity
Ans: 33(c),
34(d), 35(b), 36(a)
10. "He unlocked his
bed room door and closed it quietly behind him - and then stood frozen
to the spot, like a man who has just
caught a glimpse of the Gorgon"
37. Who unlocked the
bedroom?
(a) Evans
(b) The Governor
(c) Jackson
(d) Carter
38. Where was the mentioned
bed room?
(a) In the Golden Lion
(b) In the prison cell
(c) In the Redcliffe
(d) In the Broad Street
39. What is the synonym
of Gorgon?
(a) Savior
(b) Witch
(c) Supernatural power
(d) God
40. Why did he stand
frozen ?
(a) Because he saw the very last man in
the world that he had expected
(b) Because the receptionist wasn't the
same girl who'd booked him in
(c) Because he was tired and the climate
was chilly cold
(d) Because he cheated all the police
officers
Ans: 37(a), 38(a),
39(b), 40(a)
........................................................................................................................
mkchandran.blogspot.com
Labels: based MCQ, CBSE English, Evans Tries O - Level, Term - II, Vistas
2 Comments:
Students searching for CBSE Term 2 Syllabus Class 10 can refer to the Selfstudys.com. They provide all the NCERT Solutions, New NCERT Books, Multiple Choice Question Tests, and more. Referring to these study materials aid candidates to improve their knowledge and enhance their performance in the self assessments. CBSE Term 2 Study Materials for class 10th helps you to solve plenty of questions while preparing for the final Board exams.
NCERT Solutions Class 12 Maths is acts of famous tool when students are looking for prepare for exam and solving some typical homework type questions with solutions ,assignments.
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home