A THING OF BEAUTY by John Keats, CBSE Grade 12 English Core.
CBSE Grade 12 English (core)
A THING OF BEAUTY by John Keats
Short questions and extract based questions
mkchandran.blogsopt.com
By M. K. Chandran
Short Answers
Q1. List the things that cause suffering and pain
Ans: There are many things that cause suffering and pain. The lack of noble quality is the greatest cause of our suffering and pain. The people do evils and unhealthy ways that troubles us. Malice acts as a pall of sadness throughout of our lives
Q2. List the things of beauty mentioned in the poem.
Ans: According to John Keats the following are some of the things of beauty. They are the sun, the moon, old and young trees, daffodils, small rills, large stretch of green lands, sheep and blooming musk roses. In short everything in the world is a thing of beauty. They will not die and they will give us constant joy.
Q3. What does the line "Therefore we are wreathing a flowery band to bind us to earth" mean?
Ans: The things of beauty are like wreaths of beautiful flowers. We weave flowery bands every morning. It makes a healthy bond between man and the earth.
Q4. Why is 'grandeur' associated with the mighty dead?
Ans: Grandeur means splendid or magnificence. The mighty dead is associated with the death of great and powerful people. Their noble works will ever be remembered. Hence grandeur is associated with mighty dead.
Q5. Do the things of beauty last for a long time?
Ans: Yes, a thing of beauty is joy for ever. It is a constant source of joy and contentment. It will never die. Its loveliness increases every moment. It never pass into nothingness. It will remove the pall of sadness from our minds.
Q6. What makes human beings love life in spite of troubles and sufferings?
Ans: There are different types of problems in the world. Some of them are made by wicked and selfish men who lack noble character. Then the people become the embodiment of disappointments and depressions. But a thing of beauty makes them to love and to be loved. It will remove the pall of sadness from their dark spirit.
Q7. Mention any two things which cause pain and suffering?
Ans: General depression among human beings awards him gloomy days is the first cause. Secondly, there is lack of noble people and the wicked men are always in evil deeds.
Q8. What does Keats consider an endless fountain of immortal drink?
Ans: According to Keats all things of beauty are endless fountains from heaven's brink. A thing of beauty will never pass into nothingness. It is immortal. Immortal drink is elixir. If we drink we will be immortal. Where there is a thing of beauty, there blooms pleasure, without which life will be impossible on the earth.
EXTRACT BASED QUESTIONS
1. "Its loveliness increases, it will never
Pass into nothingness: but will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health
And quiet breathing".
1. Whose loveliness keep on increasing?
2. Identify the phrase which means, "It is immortal"
3. What is a bower?
4. What is the importance of sweet dreams, quiet breathing and health?
Ans: 1. The loveliness of the thing of beauty
2. Never pass into nothingness
3. It is a shady place in a peaceful atmosphere.
4. If we want to enjoy the life, we need all these things. If one faces ill-health, fear and bad dreams he can't enjoy the things of beauty.
2. Therefore on every morrow, we are wreathing
A flowery band to bind us to the earth
Spite of despondence, of the inhuman dearth
Of noble natures, of the gloomy days,
Of all the unhealthy and o'er darkened ways
Made for our searching.
1. What do you mean by the word "morrow"?
2. What are the flowery bands that bind us to the earth?
3. What does the poet mean "spite of despondence"?
4. What message is conveyed through these lines?
Ans: 1. 'Morrow' means morning
2. The flowery bands are the things of beauty. As they bind us with the earth we live happily
and peacefully.
3. Even if there is disappointments in our lives, we face them happily because of the things
of beauty.
4. If the things of beauty are not here, we will be wrapped with the pal of sadness
3. "And such too is the grandeur of the dooms
We have imagined for the mighty dead;
An endless fountain of immortal drink ,
Pour into us from the heaven's brink"
1. What do you mean by dooms here?
2. What have we imagined for the mighty dead?
3. Who are these mighty dead?
4. What lovely tales do the poet talk of?
Ans: 1. It is nothing but the judgment day
2. The mighty dead might be great people. On their credit there might have many great deeds.
No doubt, they would have been rewarded. They are selfless persons who sacrificed their lives for the sake of mankind.
3. The mighty dead are selfless persons
4. The stories of bravery
...............................................................................................................................................
mkchandran.blogspot.com
..............................................................................................................................................
Labels: A Thing of beauty by John Keats, CBSE Grade 12 English (Core), Extract based questions, Short answers
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home