Wednesday, July 5, 2023

WE ARE NOT AFRAID TO DIE, CBSE GRADE XI, ENGLISH CORE. MCQ, SHORT ANSWERS, LONG ANSWERS.

 


                         

CBSE CLASS XI, ENGLISH CORE

WE ARE NOT AFRAID TO DIE......

mkchandran.blogspot.com

MCQ

1. From where did the wave-walker set sail ?
A. America
B. Mexico
C. Germany
D. Plymouth, England

Ans: D

 

2. Why did the author decide to go for a round-the-world voyage?
A. To duplicate Captain James Cook
B. To enjoy the beauty of the sea
C. To settle down in different country
D. To show his children the world.

Ans: A

 

3. What was the author?
A. A businessman
B. A sailor
C. A scientist
D. A writer

Ans: A

 

4. What was the name of the ship?
A. Amazon
B. Wave-walker
C. My heart
D. Wooden hulled beauty

Ans: B

 

5. What was the first part of the journey??
A. The journey from England to Cape town
B. The journey in the British waters
C. The Journey from Ile Amsterdam
D. The journey of southern Indian Ocean

Ans: A

6. What were the names of the two crewmen whom they appointed?
A. Shelly and Cabil
B. Larry Vigil and Herb Seigler
C. Herb Seigler and Shelly Cooper
D. Larry Vigil and Jordan cook

Ans: B

 

7. Why did the author hire the two crewmen?
A. To take rest during the long voyage
B. To help tackle the roughest Southern Indian Ocean
C. Because they were unable to sail the ship.
D. He wanted to spend some time with his family

Ans: B

 

8. When did the waves become very big?
A. December 25
B. January 2
C. December 24th night
D. December 31

Ans: B

 

9. What did they do to slow down the boat in the storm?
A. Prayed to God Almighty.
B. Dropped the storm jib.
C. Put off the engine
D. Sailed calmly to the crest of the wave

Ans: B

 

10. What was the first indication of disaster?
A. The wind dropped and the sky grew darker
B. The ship started creaking and jerking
C. When it started heavy downpour
D. There  blew a strong gale with heavy sound

Ans: A

 

11. Why did the author accept his approaching death?
A. Because the pirates attacked the ship
B.  Because he was injured by the explosion
C.  Because he was thrown into the sea
D. Because the electric pumps were not working

Ans: C

 

 

12. What happened to the author when he reached  the deck?
A. His head smashed on the wheel and his forehead was injured
B. His left ribs cracked, mouth filled with blood and broken teeth
C. His leg  and three ribs were broken
D. His wife and children quarreled with him

Ans: B

 

13. Who said, “We’re sinking!” ?
A. His crewmen
B. Mary
C. His daughter
D. His son

 Ans: B

 

14. What happened to Sue when the wave hit on the ship?
A. Her forehead hit on the side of the boat
B. She was injured badly and was unconscious.
C. Her teeth were broken and mouth was filled with blood
D. Nothing happened , she was making a card

Ans: A

 

 15. Where did Jordon Cook what to anchor the ship?
A. Australia
B. Ile Amsterdam
C. Affrica
D. Cape Town

 Ans: B

 

 16. Who said, “we aren’t afraid of dying if we can all be together — you and Mummy, Sue and I.”?
A. Joe
B. Larry Vigil
C. Sue
D. Mom

Ans: A

 

 17. What does ‘Mayday call’ mean?
A Call made in the month of May
B Send radio signals seeking for help
C Both A and B
D It is name of flower

Ans: B

 

SHORT ANSWERS

1. What did the narrator plan to do? What preparations did he make for it?
Ans: The narrator planned to ape the Captain James Cook who did round the world voyage.  The narrator and his wife professionally built a wooden hull beauty named wave-walker. They also practiced for long sixteen years in the British waters and they tested the ship in the roughest weather.  

2. When and with whom did the narrator begin his voyage?
Ans: The narrator began his voyage in July 1976 from Plymouth, England.  His wife Mary, six year old son Jonathan and seven year old daughter Suzanne accompanied with him.

3. Whom did the narrator employ and why did he do so?
Ans: The narrator employed two crewmen—American Larry Vigil and Swiss Herb Seigler in order to tackle waves of southern Indian Ocean which were known as one of the roughest waves of the world. He engaged them when they reached the Cape Town.

4. How did the weather change on January 2? How did they feel?
Ans: The weather became worse on January 2. The waves were gigantic. As the ship rose to the top of each wave, they saw endless enormous sea rolling towards them. The screaming of the wind and spray was painful to the ears.

5. What sort of wave hit the ship? How did the narrator react?
Ans: It was a gigantic wave. It seemed to be vertical. It was almost twice the height of the other waves. The narrator had never seen such an enormous wave, so that he was filled with horror. When it hit on the stern of the ship, the narrator was thrown out of from his driving seat into the sea.

6. What did the narrator, and the other members do when the side board was smashed and water oozed in?
Ans: The narrator sat at the driving the wheel. He was unable to leave the wheel. He wanted to go down and examine the damaged planks on the starboard. Mary helped him by sitting at the wheel. Larry and Herb pumped water out like mad men. The narrator understood that hand pumps were out of order. The electric pump was not working due to short circuit. At last he connected another electric pump which was in the chart room

7. “I had no time to worry about bumped heads,” says the narrator. Why?

Ans:  When the big wave hit on the starboard, Sue's head hammered on the side of the boat. Her forehead bumped a bit. When she showed it to the narrator, he said so. He had to repair the broken starboard urgently, otherwise the ship would sink.  


8. “I didn’t want to worry you when you were trying to save us all,” said Sue. Explain
Ans:  Sue’s head hit on the side of the ship, consequently there developed a bump on her forehead and it grew alarmingly. Moreover she had a deep cut on her arm. But she didn't show them to her daddy as she knew he was busy with an important work of saving them. S he did not want to make him worry.

9. How did little Jonathan react to the desperate situation?
Ans: Jonathan asked his daddy whether they were going to die. The narrator tried to encourage him telling that he would overcome the situation. Then Jonathan said that he was not afraid to die if they all could be together.

10. How did Sue manage her gloomy atmosphere in the ship?
Ans: Sue prepared a funny card. In which she made caricatures of her mother and father. She called them funny people who made her laugh a lot.  On the other side of the card she expressed her deep love, and gratitude to them.

11. How was Ile Amsterdam? Explain briefly
Ans: Ile Amsterdam was a very small island. It was a French Scientific base and was made of volcanic rocks. Its total area was 65 kilometers. There had little vegetation and only 28 inhabitant.  

LONG ANSWER

12. What happened to ‘Wave-walker’ when the strong wave hit on her back?
Ans: When strong waves struck the ‘Wave-walker’, its starboard was smashed. Water was gushing in through holes . There was a flood of water in the deck. Clothes, crockery, charts, tins and toys floated around . They were madly pumping out water. But their hand pumps got blocked up with the debris.

The electric pump short circuited. Water level rose high. Waves had also swept off the forestay sail, the jib, the dinghies and the main anchor. There was a leak somewhere below the waterline. The boat’s main rib frames were smashed down .The  Wave-walker was so damaged that she could not hold together long time to reach their targeted place, Australia. Then they decided to anchor the ship in Ile Amsterdam.

 

                            

 

 

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home